Министарство одбране Републике Србије
 
16.11.2018.

Одржан састанак Конференције националних директора за наоружање




Састанак Конференције националних директора за наоружање, у формату платформе интероперабилности, одржан је данас у Бриселу, на коме је Србију представљао в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.

На састанку, коме су присуствовали представници 42 земље, сагледан је годишњи рад Конференције националних директора и приказан напредак у раду група за наменске способности које се развијају у оквиру главних видовских група за наоружање. Посебна пажња током састанка посвећена је сагледавању појединих националних решења у вези приступа иновацијама у области инвестиција у одбрани, као и могућностима које пружа сарадња са комерцијалним сектором у домену изградње одбрамбених способности.

Присутнима се обратио представник Европске одбрамбене агенције који је истакао значај унапређења сарадње у областима истраживања и развоја, заједничке изградње способности и сарадње са индустријом.

На маргинама састанка, Милорадовић је разговарао са националним директорима Шведске, Словеније, Мађарске, Бугарске и Румуније о савременим трендовима развоја и производње наоружања и војне опреме, као и о изазовима са којима се тај процес суочава. Разговор је вођен и о текућим и потенцијалним заједничким пројектима развоја и опремања и сарадњи између одбрамбених индустрија.

Конференција националних директора за наоружање  бави се активностима  које се односе на истраживање, развој и производњу наоружања и војне опреме и отворена је за сарадњу са државама партнерима у складу са њиховим националним потребама и могућностима.