Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2018.

Обележен Дан ВФЦ „Застава филм“



 
Војнофилмски центар „Застава филм“ обележио је данас Дан војне филмске установе – 14. новембар и велики јубилеј - 70 година постојања тог својеврсног сведока и хроничара наше историје. Тим поводом одржана је свечаност којој су присуствовали  представници система одбране, бројни сарадници и пријатељи „Застава филма“.
 
Честитајући запосленима празник, директор ВФЦ „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић истакао је да је претходна година период у коме је тај  колектив испунио све постављене задатке и постигао значајне резултате на које је поносан.
 


Он је нагласио да је годину јубилеја, „Застава филм“ обележила и великом филмском производњом, усклађујући филмске пројекте с многобројним дневним медијским активностима. Резултати на које су поносни, истакао је потпуковник Иконић, не би били могући без подршке надлежних, који су у минулој години чинили велике напоре како би се побољшали услови рада у Војнофилмском центру.
 
Данашња свечаност била је прилика да се „Застава филм“ захвали установама и јединицама Министарства одбране и Војске Србије без чије помоћи у претходних годину дана не би постигли овако запажене резултате. Такође, запослени у овом једином војнофилмском центру у Србији добили су захвалнице за уложен труд и рад у периоду измећу два празника.
 
„Застава филм“, установа у саставу Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, седам деценија прати војнички живот, бележи друштвене догађаје, негује војничке традиције и активно учествује у културном и јавном животу на овим просторима. Установа попут ње у нашем окружењу а и шире нема много, јер је војна филмска индустрија привилегија само развијених армија, а међу њима и наше војске.
 


Данас је мала, модерна продукција техничко-технолошки и стручно опремљена да реализује многобројне сложене задатке у оквиру система одбране и да да пун допринос културном животу српског друштва. Седам деценија је највернији хроничар и историчар времена из визуре живота Војске, која ће и у будућности бити камером бележити војнички живот.
 
Поводом јубилеја, дан раније, председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је ВФЦ „Застава филм“ Сретењским орденом трећег степена за изузетне заслуге у области културе од значаја за систем одбране и Војску Србије, допринос угледу Републике Србије у земљи и иностранству, а министар одбране Александар Вулин доделио је тој војнофилмској кући Војну спомен-медаљу за изузетан допринос систему одбране.
 
Давне 1948. године формирано је Одељење за производњу филмова Југословенске армије у Београду. Прва остварења били су Филмски прегледи из Југословенске армије – хронике и коментари армијског и друштвеног живота. Данашњи назив, Војнофилмски центар „Застава филм“ добија 1962. године. На међународним и домаћим фестивалима ВФЦ освојио је бројне награде и признања.
 
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.11.2018
mp4 (246,82 MB)
Обраћање потпуковника Иконића
14.11.2018
mp4 (175,93 MB)
Додела признања