Министарство одбране Републике Србије
 
14.11.2018.

Државни секретар Живковић на састанку министара одбране Америчко-јадранске повеље




Данас је у Будви одржан састанак министара одбране Америчко-јадранске повеље (А5), на којем је учествовао и државни секретар Александар Живковић.

На састанку је највише било речи о политичко-безбедносној ситуацији у региону и безбедносним изазовима који могу имати последице по регионалну безбедност.

Током излагања, државни секретар Александар Живковић је оценио да je успостављање и одржавање међународног мира и безбедности једино могуће уз појачано залагање и удружени напор националних држава и релевантних међународних тела. Посебно je апострофирао  нужност прихватања тзв. „регионалног приступа“ у решавању многобројних проблема, a без којег, како нам свакодневна пракса показује, нема дугорочне и одрживе политичке и безбедносне стабилности нити просперитета.



Државни секретар Живковић је, такође, поновио да Република Србија остаје чврсто посвећена унапређењу сарадње са кључним међународним организацијама у области одбране и безбедности, као и активном доприносу у оквиру свих регионалних форума за сарадњу на простору Југоисточне Европе. С тим у вези, нагласио је да своју спољну и безбедносну политику заснивамо на непосредној, блиској и дугорочној сарадњи и јачању поверења са свим земљама.

Наша страна и у овом формату је истакла да доминантан извор нестабилности и генератор бројних безбедносних проблема у региону представља једнострано проглашена независност Косова и Метохије, као преседан у међународним односима и међународном јавном праву. Република Србија не прихвата једнострано проглашену независност своје јужне покрајине, али је спремна да трага за компромисним решењем. Међутим, неспремност Приштине да испуни одредбе Бриселског споразума, као и све учесталија примена политике свршеног чина попут унилатералне одлуке о промени мандата и структури тзв. „Косовских безбедносних снага“, директно угрожавају преговарачки процес, али и стабилност држава у окружењу.

Америчко-јадранска повеља је регионална безбедносна групација, међудржавно стратешко партнерство формирано на иницијативу САД, с циљем јачања регионалне безбедности и стабилности. У наведеној регионалној иницијативи, Република Србија има статус посматрача.