Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2018.

Министар Вулин: Поносни на Војску Србије пред вежбу „Век победника“



 
Гостујући у Другом Дневнику Радио-телевизије Србије, министар одбране Александар Вулин говорио је о предстојећој војној вежби “Век победника 1918-2018” као једној од највећих последњих година.

- Последња вежба која би могла да се упореди, по обиму и по сложености, са овом су биле вежбе “Слобода”и “Јединство”. Од тада до данас нико се није усудио или није могао да покаже такву снагу и такву организацију. Све је захтевно и све је сложено. Учествоваће 8.000 војника, 8.000 активних припадника Војске Србије, а нисмо позивали резерву. Биће 645 различитих борбених возила и скренуо бих посебну пажњу на на 100 тенкова М84, на 100 оклопних борбених возила пешадије, 100 различитих артиљеријских и ракетних оруђа. Како не рећи да смо заиста поносни што ће наша Речна флотила изаћи са 14 речних бродова, 40 чамаца и реморкера, осам амфибија. Наше ваздухопловство се изаћи са 24 ваздухоплова од МиГ-ова, преко “Орлова”, “Галебова”, свих типова хеликоптера, наше транспортне авијације, а због тако великог броја и војника и средстава повећали смо количину убојних средстава- требало је да искористимо 103 тоне убојних средстава, сада ћемо искористити 125 тона, истакао је министар Вулин.

Он је говорио и о вежбовном приказу припадника Батаљона војне полиције специјалне намене “Кобре”.

- “Кобре” су елитна јединица која је задужена за обезбеђење највиших државних функционера, али не само за то. Због тога смо желели да прикажемо какве су “Кобре” на делу и да наша јавност види да су они ту да брину о безбедности сваког нашег грађанина и да су у стању да одговоре на сваку терористичку претњу. Они су чувари свега у овој земљи и свих у овој земљи, поручио је министар одбране и додао да је највећа важност вежбе “Век победника” то што ће бити приказано да су “то јединице наше војске баш такве какве оне јесу”.

- Свако ради у миру баш оно што би радио у рату, истакао је министар Вулин.

Како је нагласио, Војска Србије више него икада води рачуна о својим припадницима, њиховим породицама и будућности.

- Када уђете у Војску Србије, од првог до последњег дана ви сте део наше војске и ми бринемо о вама. На иницијативу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића покренут је пројекат масовне стамбене изградње. Очекујемо више од 8.000 станова за припаднике безбедности, до сада смо имали повећање плате од 10 одсто, сада ћемо имати још једно повећање плате од девет процената, повећане су дневнице са 800 на 1.100 динара, уведена је солидарна помоћ за рођење детета, за случај болести, води се рачуна о безбедности, о сигурности војске и њихових породица. Ова вежба је доказ да имате војску на коју се вреди ослонити – придружите јој се, поручио је министар одбране.