Министарство одбране Републике Србије
 
08.11.2018.

Обележен Дан финансијске и грађевинске службе



Прослава поводом Дана финансијске и Дана грађевинске службе одржана је данас у Дому Гарде. Свечаном скупу присуствовали су државни секретар мр Бојан Јоцић и бројни представници организационих јединица Министарства одбране и Војске Србије.

Државни секретар Јоцић истакао је најзначајније резултате финансијске и грађевинске службе у протеклој години.

- Адекватним управљањем и контролом, обезбеђено је ефикасније и ефективније коришћење средстава Министарства одбране, реализација буџета од око 99 одсто и редовно плаћање створених обавеза. Предузете су мере за побољшање стандарда повећањем плата свих професионалних припадника система одбране. Реализује се пројекат „Стамбено кредитирање“ чиме је решено питање за 3.346 припадника и омогућено је рефинансирање субвенционисаних стамбених кредита уз задржавање права на накнаду трошкова у вези са решавањем стамбених питања – рекао је државни секретар Јоцић.

У инфраструктури су, према Јоцићевим речима,  реализовани бројни пројекти. Изграђен је објекат за смештај возила у касарни „Бошко Павковљевић Пинки“ у Сремској Митровици, реконструисана пиштољска стрељана у касарни „Генерал Јован Мишковић“ на Војној академији где је извршено и инвестиционо одржавање, уређен је простор за потребе амбуланте „Бежанијска коса“ као и простор за очну банку на ВМА.

Државни секретар је подсетио да су ово само неки од бројних реализованих задатака и рекао да пред финансијском и грађевинском службом стоје бројне обавезе.

- Предстоје нам активности на реконструкцији објекта за ремонт средстава везе и електронике у Техничком ремонтном заводу „Чачак“, извођењу радова на санацији објеката у Центру за испитивање НВО „Никинци“, изградња хангара са акумулаторском станицом за смештај и одржавање хеликоптера на аеродрому „Ниш“, увођење централног грејања у објекте у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу, као и уређење простора за смештај апарата магнетне резонанце на ВМА и изградња објекта хелиодрома на ВМА – истакао је мр Бојан Јоцић и честитао празник свим припадницима финансијске и грађевинске службе, пожелевши им успех у даљем раду.

Финансијска служба први пут је успостављена 8. новембра 1944. године као посебно одељење које је постало руководећи орган финансијске службе за целу Народноослободилачку Војску Југославије. Више деценија имала је „административну“ улогу чије је тежиште било на извештавању. Данас је финансијска служба надлежна за планирање буџета, а има и контролно-рачуноводствену функцију и представља подршку за преузимање управљачке одговорности.

Дан грађевинске службе прославља се 8. новембра када се обележава Међународни дан урбанизма, који је Република Србија званично прихватила као Дан урбанизма, који осим припадника грађевинске службе у Министарству одбране и Војске Србије прослављају архитекте и урбанисти широм света.