Министарство одбране Републике Србије
 
06.11.2018.

Међународни научни скуп ”Стрес у војној професији – достигнућа и перспективе”



Поводом прославе 70 година постојања војне психологије у Србији, данас је у Свечаној сали Дома Војске Србије отворен дводневни међународни научни скуп ”Стрес у војној професији – достигнућа и перспективе” у организацији Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране.
 
Ово је први пут да се на међународном нивоу одржава конференција војних психолога у Србији посвећена значајној теми каква је стрес у војној професији. На важности овог међународног научног скупа додатно указује и присуство изузетних стручњака војне психологије из великог броја земаља, Индије, Канаде, Јужне Африке, Естоније, Велике Британије, Хрватске, Словеније и Србије. 
 
Међународну конференцију отворио је државни секретар Александар Живковић истичући да војна професија захтева више од запосленог него што је то случај у другим професијима.

”Развијање војне психологије на подручју наше земље је задатак и обавеза коју имамо према психолошкој науци уопше, према утемељивачима војне психологије у Србији и генерацијама које доприносe њеном развоју. Тај задатак свеобухватније можемо реализовати сарадњом војних психолога кроз заједничке научне скупове, публикације, едукације, емпиријска истраживања, јер је човек наисцрпна тема, поготово када је ангажован на специфичним војним задацима и у војном окружењу”, рекао је Живковић.
 
У име домаћина скупа, присутнима се обратила директорка Инситута за стратегијска истраживања др Јованка Шарановић, истакавши да је Институт за стратегијска истраживања  научноистраживачка организација која се бави интердисциплинарним истраживањима у различитим областима друштвених и хуманистичких наука. Кроз свој тридесетчетворогодишњи рад, између осталог, бавио се и психолошким темама: вредносним системом и ставовима припадника система одбране о реформи војне организације, организационом културом, ангажовањем жена у војној професији, као и психолошким факторима породичног и друштвеног контекста одабира војне професије, факторима прилагођавања условима школовања и рада у војном систему и факторима успешности у војној професији.
 
Првог дана конференције говорило се о психоаналитичкој теорији трауме и њеној примени у војном окружењу, о ратним неурозама и последицама рата, о војном и цивилном егу, као и о стресу запослених у страним војним армијама.
 
”Посебно сам поносан што наш Институт за стратегијска истраживања организује овакву активност. Опште су познате специфичности војне професије, изазови и тешкоће с којима се људи срећу у миру, али и у рату, при извршавању задатака и реализацији мисија које се постављају пред војну организацију. Једна од великих тешкоћа је управо стрес. Веома је значајно да се о феномену стреса у војној професији расправља на једном овако високом научном нивоу, како би се допринело умањењу стреса у војсци”, рекао је на отварању ректор Универзитета одбране генерал-мајор доцент др Горан Радовановић.
 
У уводном предавању проф. др Гидеон Ван Дјук са Факултета војних наука Стеленбош Универзитета из Јужноафричке Републике, говорио је о стресу и његовом лечењу у изазовној професији као што је војна, о изазову психолога у могућности промене природе ратовања како би се минимализовао стрес.
 
Државни секретар Живковић, инспирисан уводним излагањем, као један од многих који су учествовали у војним задацима током своје војне каријере, присутнима је сугерисао да се не разматрају само мере санације пост-трауматског стреса, већ да психолози са осталим носиоцима активности размотре и тзв. ”офанзивну” меру, тј. којим средствима вршити припрему војника за извршење будућих задатака и подизати њихову отпорност на стрес.
 
Међу присутнима на конференцији поред професора и излагача са страних универзитета, били су и војни психолози Министарства одбране и Војске Србије, психолози Министарства унутрашњих послова, кадети Војне академије и Медицинског факултета ВМА као и многобројни учесници које је интересовала данашња тема.

Конференција је оба дана подељена у два панела, а за завршетак сутрашњег рада предвиђена је промоција тематског зборника са 19 научних радова 32 аутора, ”Стрес у војној професији” у издању Института за стратегијска истраживања Универзитета одбране и Факултета војних наука Стеленбош Универзитета из Јужноафричке Републике.
photoФОТОГАЛЕРИЈА