Министарство одбране Републике Србије
 
05.11.2018.

Министар Вулин: Сачували смо истину о Првом светском рату



- Протекле четири године свет се интензивно сећао оног што је звао Велики рат, надајући се да другог Великог  рата никада бити неће. Свет је четири године провео у још једној борби о Првом светском рату – борби за коначну истину о Великом рату. Србија се у протекле четири године трудила и преко својих снага да сачува истину онакву каква је она била – истину да Први светски рат Србија није ни изазвала ни тражила и да је у њему учествовала приморана да опстане - рекао је министар одбране Александар Вулин отварајући данас у Дому Гарде у Топчидеру Међународну научну конференцију „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916-1918“.

Министар Вулин је истакао да је Србија поносна на чињеницу што је на Солунском фронту и у читавом рату измешала заставе и крв са Француском, Великом Британијом, Русијом, Италијом и Грчком.

- Поносни на претке, поносни на савезнике, али исто тако тврдоглаво решени да не допустимо да се сто година касније, зато што су нам се измешале кости и пепео, измешају и вредности свачије жртве. Није свака жртва иста, није припадник 42. вражије сатније, који је погинуо на Мачковом камену и на Гучеву, исти као онај ко се на Гучеву и на Мачковом камену родио и тамо оставио своју главу, јер није разумео да је могуће живети и умрети било где осим баш ту где се родио - рекао је министар Вулин, истичући да сто година није довољно времена да заборавимо ко је из ког разлога у рат ушао и ко је и зашто своје кости оставио по бројним ратиштима Великог рата.

Према његовим речима, Србија је последње четири године провела борећи се да не дозволи да се у измаглици измешају они који су своје земље бранили с онима који су желели да поделе туђу земљу.

- Проучаваћете како су генерали и војводе мислили, како су се војници понашали, како су употребљавана средства, како је коришћена географија, какво је било командовање. Проучаваћете и политичке грешке и заблуде и видећете колико се све непобитно и суштински променило -  рекао је Вулин, подсетивши учеснике скупа на новија ратна дешавања  и чињеницу да је српска војска током НАТО агресије имала стратегију 4М – мобилност, маневар, маскирање и морал.

Он је истакао да се све много променило, осим једне ствари која представља суштину свих успеха и победа српске војске, а то је морал.
-  Српски војник, убеђен у оно за шта ратује, спреман на жртву, побеђивао је бројније и технички супериорније, не зато што је рад да погине, већ зато што испред себе није видео никакву другу могућност, него да својом храброшћу пробије брда и непобедиве заклоне да би дошао кући - рекао је мининстар Вулин.

Пожелевши успех у раду учесницима конференције, министар Вулин је нагласио да не смеју заборавити да реч морал и данас дефинише српског војника и да у томе проналазимо суштину и разлог постојања српске војске.

- Србија је поносна на своје савезнике и битке које смо заједно изборили. Мало је земаља које могу као Србија да се похвале тако великим пријатељима и тако великим непријатељима и који као Србија знају вредност мира, зато што су учествовали у толико ратова - рекао је министар Вулин и додао да је мало народа који као ми цене пријатеље који су са њима гинули, али који изнад свега цене слободу.

Учеснике конференције поздравио је и амбасадор Републике Француске Фредерик Мондолони и нагласио да је његова земља, попут других земаља-победница у Великом рату, низом манифестација обележила стогодишњицу тог догађаја, а да је пробој Солунског фронта један од догађаја које Француска обележава пред Дан примирја.

- Када је пробијен Солунски фронт, 15. септембра, дошло је до повлачењеа централних сила, што је убрзало губитке и повлачење Немачке. Тиме је доказано да то није био споредни, већ централни фронт који је дао значајан допринос крају Првог светског рата -  рекао је амбасадор Мондолони и додао да је обележавање стогодишњице и прилика да се обележи јубилеј „братства по оружју“ између Србије и савезника.

Ректор Универзитета одбране генерал-мајор др Горан Радовановић истакао је да је упоредно разматрање прошлости и саадашњости, на темељу стечених знања и искуства и пројекција будућности прави пут за сагледавање безбедносног окружења, савремених оружаних сукоба, као и стратегијских трендова.

- Одржавање овог скупа представља изузетну прилику да научна и стручна јавност из Србије и иностранства изнесе своја становишта о једном, за свет и Европу, битном а за Србију и њен народ пресудном историјском периоду - рекао је генерал Радовановић.

Пуковник др Раде Славковић, начелник Катедре оператике Школе националне одбране, која је носилац реализације научно-истраживачког пројекта, истакао је да је пројекат који у фокусу има операције на Солунском фронту 1916-1918. и компарација с другим операцијама из ближе и даље историје јединствена прилика да анализирамо стратегијске услове, оперативне вештине, тактичке поступке, командовање и руковођење, логистичку подршку и међународно-хуманитарно право у операцијама, како би разменили искуства и унапредили постојећу и будућу теорију и праксу наука одбране.

Након свечаног отварања међународне конференције, министар одбране је у холу Дома Гарде отворио изложбу „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916-1918“, на којој је приказан и део наоружања из Првог светског рата, коришћен на Солунском фронту.

Реч је о дводневној конференцији која се одржава у част обележавања стогодишњице завршетка Великог рата и која је осим српских стручњака, окупила и представнике Грчке, Русије, Уједињеног Краљевства и Француске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.11.2018
mp4 (365,2 MB)
Обраћање министра Вулина
05.11.2018
mp4 (176,52 MB)
Научна конференција