Министарство одбране Републике Србије
 
03.11.2018.

Бaлканска Олимпијада уметности и игре у Дому Гарде




Данас је у Конгресној дворани Дома гарде на Топчидеру  одржана трећа Балканска олимпијада уметности и плеса у организацији Балканске Алијансе, уз покровитељство и подршку Министарства одбране и Војске Србије, као и амбасада земаља учесница – Грчке, Русије, Бугарске, Босне и Херцеговине. Више десетина деце од најмлађег узраста до средњошколаца, из различитих плесних студија широм Балкана, надметало се у више категорија плеса, почев од класичног балета, преко полукласичних игара, џез и модерног плеса.



„Циљ манифестације је васпитавање патриотске свести код деце и омладине широм Балкана“, истакла је Евгенија Трофимчук, председница ове организације. „Такође, желимо да се кроз дечије сусрете развија традиција пријатељства како међу самим народима Балкана тако и са Русијом и целом Европом. Што је веома важно у осетљивом региону са тешком прошлошћу као што је Балкан.“

Олимпијада је почела Парадом застава на којој су се представиле све групе. Учеснике су поздравили представници амбасада земаља учесница, представници Руске школе у Београду одакле обично долазе плесачи који предстаљају руске традиционалне плесове. Поред осталих група, Србију ове године представља „АБД Центар“ који је пре неколико месеци постао победник на финалу овог такмичења у Москви у позоришном плесу. Како кажу организатори, ова симпатична Олимпијада која ће сигурно изнедрити неке нове Вишње Ђорђевић, Ане Павлове, наставља да путује најпре у Ниш, затим у Софију, па у Солун. Финале ће бити следеће године у Москви.



У даљем тачмичењу, додељено је 36 награда најбољима у разним категоријама тамичења и за различите узрасте такмичара. Награђени ће добити и стипедије за усавршавање и право учествовања на међународном фестивалу посвећеном историји Византије у Солуну, чији су покровитељи  Национални музеј византијске културе у том граду, као и конзулати земаља учесница овог такмичења.
photoФОТОГАЛЕРИЈА