Министарство одбране Републике Србије
 
02.11.2018

Министар Вулин: ВТИ је срце једне слободарске војске
- Војнотехнички институт није само обичан Институт, нити само једна организација која окупља врхунске стручњаке који стварају наоружање и војну опрему, ви сте нешто више. ВТИ је срце једне велике и слободарске војске – истакао је изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом обележавања 70 година рада Војнотехничког института.Поводом јубилеја и обележавања 70 година успешног рада, председник Републике Србије Александар Вучић одликовао је ВТИ орденом Белог орла другог степена.

Честитајући празник у име врховног команданта и председника Републике Александра Вучића, министар Вулин је истакао да, уз свој рад и стваралаштво, када научно радознали покушају да искораче, припадници ВТИ треба да знају да је сваки њихов успех још један гарант да је наша земља слободна и независна, да сама одлучује о себи.

- Сваки ваш успех којим ојачате и учините сигурном нашу Војску, још један је корак ка томе да одлучујемо сами о себи и о својој будућности – нагласио је министар Вулин, додајући да је први и основни задатак тог Института да нашу војску учини технолошки напредном, снабдевеном и довољно снажном да може да се носи са много богатијим од себе, Војску која је у стању да гарантује независност, суверенитет и слободу.

Према речима министра Вулина, заједничка реч сваког ко се бави војском је – љубав према слободи, а вечерашња свечаност је прилика да захвали припадницима ВТИ на стрпљењу и упорности, на оданости Србији, као и највишој и најскупљој речи, а то је слобода.

Осврнувши се на претходних седам деценија, министар Вулин је истакао да се променило све – од земље која је ВТИ основала, идеологије због које је настао, мењала су се имена армија, задаци, технологија, али се, изгледа до данас није променила једно – стручност, квалитет и врлина људи који раде у ВТИ.

Директор ВТИ пуковник др Бојан Павковић, осврнувши се на најзначајније моменте током претходних седам деценија постојања и рада Института, истакао је да је ВТИ градио свој идентитет искључиво својим резултатима.- О резултатима током 70 година рада ВТИ сведоче 1.300 средстава наоружања и војне опреме, која су уведена у оперативну употребу Војске, освојене бројне нове технологије, методе испитивања и савремени материјали - нагласио је пуковник Павковић додајући да су претходних 15 година за ВТИ биле веома изазовне.

Али након што су ВТИ, домаћа памет и технологија, као и одбрамбена индуструја поново препознати као битан фактор подизања способности Војске Србије, додао је пуковник Павковић, јавила се потреба за променом рада тог Института - повећањем броја развојних задатака, уз захтев за скраћено време развоја, а све у циљу ефикаснијег опремања Војске Србије новим средствима и делотворније модернизације постојећих средстава.

Пуковник Павковић је истакао да је у 2018. години остварено знатно убрзање развоја, а тај успех остварен је првенствено захваљујући подршци државног врха и Министарства одбране.

На вечерашњој свечаности, Велику плакету ВТИ, поводом јубилеја, Институт је доделио председнику Републике Србије Александру Вучићу и министру одбране Александру Вулину, које је на вечерашњој свечаности пуковник Павковић уручио изасланику председника и врховног команданта министру Вулину.Поводом јубилеја, Плакете ВТИ додељене су и начелнику Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковнику Милану Мојсиловићу и помоћнику министра одбране за материјалне ресурсе др Ненаду Милорадовићу.

Војнотехнички институт Југословенске армије формиран је 3. новембра 1948. године, када је, након ослобађања земље, као једно од приоритетних опредељења означено опремање, развој и модернизација војске ослонцем на сопствене снаге. Војнотехнички институт (ВТИ) највећа је војна научно-истраживачка установа у Републици Србији.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.11.2018
mp4 (294,42 MB)
Обраћање министра Вулина
02.11.2018
mp4 (270,46 MB)
Обраћање директора ВТИ
02.11.2018
mp4 (197,29 MB)
Обележавање 70 година ВТИ