Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2018.

Венци поводом сто година од завршетка Првог светског рата




Поводом обележавања стогодишњице од краја Првог светског рата данас су на Француском војном гробљу и на Спомен костурници браниоцима Београда на Новом гробљу положени венци.

На Спомен костурницу венце су положили изасланик председника Републике Никола Селаковић, државни секретар Министарства француске војске Женејев Даријесек, државни секретар Министарства одбране Александар Живковић, амерички амбасадор Кајл Скат, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Претходно су Даријесек, Радојичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић положили венце на Француско-српском гробљу где је државна секретарка Даријесек подсетила на пријатељство француско-српске војске.

"Веома сам срећна што сам данас овде поводом обележавања стогодишњице ослобођења Београда након дугог, заморног и исцрпљујућег сукоба од 1914. до 1918.", рекла је Даријесек новинарима.



Она је навела да је у Београду и како би разговарала са званичницима Србије о даљем развијању пријатељства између две земље.

Подсетила је да ће 11. новембра у Паризу на обележавању стогодишњице од потписивања примирја у Првом светском рата присуствовати 60 званичника, међу којима и председник Србије Александар Вучић, а да је идеја водиља француског председника Емануела Макрона да тада разговара о миру у свету.

"Присуство Вучића на тој конференцији је веома значајно", рекла је Даријесек.

Она је додала да председник Макрон треба да дође у Србију у децембру и да потврди пријтељство између Француске и Србије, те да истакне значај Србије на Западном Балкану са којом, како каже, Француска сарађује на свим плановима.

Билатерална сарадња је вема позитивна и треба да се настави, закључила је Даријесек.

Извор: ТАНЈУГ
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.11.2018
mp4 (181,72 MB)
Полагање венаца