Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2018.

За три дана Сајма књига распродат први тираж едиције “Ратник”




Поводом полемике у делу јавности о објављивању едиције "Ратник", сматрамо да је право питање зашто се на истину о херојском отпору наше војске НАТО агресији чекало 19 година и зашто смо толико дуго дозвољавали да други пишу нашу историју.
 
Министарство одбране с поносом представља едицију “Ратник” у којој су први пут сабрана сећања најзначајнијих ратних команданта о јуначкој борби припадника наше војске у одбрани своје отаџбине.
 
Тој истини умногоме доприноси и дневник генерала Небојше Павковића, сећања генерала Лазаревића као и остала сећања команданата и бораца која смо објавили у књигама о Приштинском корпусу и биткама на Кошарама и Паштрику.
 
Сматрамо да су дела из едиције “Ратник” уједно и прилика да будући историчари пронађу вредну грађу, која објашњава суштину наметнутих ратова на нашим просторима. Не видимо ниједан разлог да се стидимо борбе нашег народа и оних који су ту борбу водили.  Подсећамо да су генерали Павковић и Лазаревић, као и остали официри Војске Југославије,  осуђени по командној одговорности и да имају право да изнесу своје виђење историских догађаја у којима су учествовали.
 
Нема Министарства одбране и војске које би пропустило прилику да тако важна сведочења не сачува и не прикаже, а нема историског народа који би допустио да његова истина не буде испричана и сачувана. Србији су предуго и пречесто други писали историју и одлучивали шта је истина, а шта није. Србија је много пута била жртва двоструких стандарда и била осуђивана за туђе злочине. Ово је наш начин да кажемо истину о ратовима које Србија није тражила ни изазвала, у којима је била принуђена да се брани. Занимљиво је и то да нико свој глас није подигао против објављивања књиге Рамуша Харадинаја, а да је едиција “Ратник”, са друге стране, ових дана предмет полемике у јавности .
 
Пре него што било ко донесе суд, предлажемо да прочита књиге објављене у едицији "Ратник". О важности и неопходности објављивања едиције "Ратник", истине о борбама наше војске, најбоље говори податак да је целокупан тираж намењен за Сајам књига распродат у прва три дана Сајма. Војна штампарија је доштампала додатни тираж, тако да грађани од јуче поново на Сајму книига могу купити књиге из ове едиције. 
 
Приликом посете штанду Министарства одбране и Војске Србије на овогодишњем Сајму књига, страни војни аташеи тражили су да се књиге које су промовисане преведу на енглески и друге језике, што је најбољи доказ колико војна струка цени нашу војску и команданте.
 
Министарство одбране и Војска Србије су поносни на сваког припадника Војске Србије, а посебно на све оне који су током НАТО агресије храбро и одлучно бранили свој народ.