Министарство одбране Републике Србије
 

ХРОНИКА САЈМА, петак, 26. октобар



Промоција књиге „Битка за Паштрик – сећања учесника 1999 “ на Сајму књигa

На штанду Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књигa данас је представљена књига „Битка за Паштрик – сећања учесника 1999 “, седми део едиције „Ратник“,у којем су сабрана сећања учесника борби за Паштрик током агресије НАТО-а 1999. године, на првој линији одбране пред покушајима копнене инвазије непријатеља на Косово и Метохију, на граници Албаније и СР Југославије. У књизи су потресне приче о данима када је камен Паштрика горео, али су хероји одбране остајали на својим положајима, не дајући ни педаљ своје отаџбине.
На промоцији о књизи су говорили командант 549. моторизоване бригаде генерал-мајор у пензији Божидар Делић и командант истуреног командног места које је формирано одмах по отпочињању операције „Стрела“ бригадни генерал у пензији Стојан Коњиковац.

Генерал Делић истакао је да се 549. моторизована бригада није случајно обрела у Призрену, као што ни сам почетак НАТО агресије није био изненађење.

- Нисмо доживели никада ни стратегијско, ни оперативно, ни тактичко изненађење, јер велики и моћни обично раде по шаблону, па смо могли да предвидимо њихове поступке, рекао је он истичући да је та бригада још у фебруару раселила сва материјална и техничка средства, не остављајући за собом ниједан метак. Јединица је у рату бројала око 14.000 људи – истакао је генерал Делић, додајући да је његов главни захтев старешинама био да се војник чува, а да старешина мора ићи први.

Када је дошла 1999. година и пале прве бомбе, за две недеље бригада је разрешила све проблеме у позадини  и разбила шиптарско-терористичке једнице, па је цела бригада изашла на државну границу.

- Главни напад је отпочео на Горожупском правцу. У првом нападу у четири ешелона један за другим, кретале су се терористичке снаге. У том моменту на том правцу било је око 450 наших људи, рекао је Делић и додао да су они примили први удар док нису пристигла појачања.

- Свака јединица дала је из својих сасатава пешадијске чете које су до вечери стављене на располагање потпуковнику Коњиковцу и свака је добила свој километар на Паштрику, уз наређење да одсудно бране прву линију, рекао је Делић. Он је посебно нагласио да је санитетско збрињавање било добро организовано и да су у Призрену формиране четири хируршке сале.

Имајући на уму све што се тих дана дешавало, даноноћно бомбардовање НАТО авијације, нападе терористичких снага и артиљеријска дејства са територије Албаније, чудо је како су војници и официри успели све то да издрже.

- Друге јединице упућиване су на Паштрик, али нису могле да издрже те изузетно тешке услове. Када сам известио претпостављене, рекао сам, ово могу да издрже ипак само моји борци из 549. бригаде, закључио је генерал Делић.

Говорећи о књизи, генерал Стојан Коњиковац је истакао да она садржи сведочења бораца и да чува од заборава догађаје на Паштрику. Такође, она на  „најбољи начин опомиње наш народ на оно што јесте и што треба да буде“.

- У рату се 549. моторизована бригада налазила у првом ешелону Приштинског корпуса, те је имала улогу главних снага одбране Косова и Метохије из правца Албаније. Након повлачења ОЕБС-а и хуманитарних организација, знали смо да ускоро следи напад, који смо дочекали потпуно спремни, рекао је генерал Коњиковац.

Непријатељска операција „Стрела“ на Паштрику  трајала је од 26. маја до 10. јуна.

– Циљ операције био је да се разбију наше снаге на граници и да непријатељ изврши копнену инвазију на територију Косова и Метохије. Када је напад почео ниједан дан није био без борби и дејстава непријатељске авијације и артиљерије. Најтежи дан био је 31. мај када су употребили све снаге да остваре свој циљ, али су наши војници истрајали и остали на својим положајима. Непријатељ је увео и стратегијску авијацију, авионе Б-1 и Б-52, који су током операције 24 пута гађали положаје бригаде. Али померања наших положаја није било, истакао је генерал Коњиковац.

У операцији „Стрела“ 549. моторизована бригада имала је 25 погинулих и 126 рањених, а непријатељ далеко више. У зони одбране бригаде укупно је погинуло 87 бораца, а 300 је рањено.

Бригада је наставила с успешним држањем линије одбране све до потписивања Војнотехничког споразума у Куманову, 9. јуна 1999. године и прва је одликована Орденом Народног хероја.

Генерал Коњиковац истакао је да припадници 549. моторизоване бригаде нису обрукали претке и да потомци могу бити поносни на њих.
 
Генерали Делић и Коњиковац захвални су Министарству одбране на објављивању едиције „Ратник“ и оценили су веома важним појављивање књига из едиције, јер се на тај начин чува сећање на херојску борбу за отаџбину на Косову и Метохији и учвршћује историјско памћење које јача идентитет српског народа и његове државе.
 
Историја памти
 
- Ако читамо књиге о средњовековним, античким и осталим ратовима, зашто не би читали и извештаје о овом последњем рату, тим пре што се ради о једном грозном нападу 19 земаља  на нашу земљу, на Србију, која се успешно, не политички ни дипломатски, већ војно одбранила захваљујући спретности наших генерала и војника, рекао је после промоције књиге о Паштрику сликар Милош Шобајић, наглашавајући да је право задовољство читати књиге које говоре о догађајима виђеним очима наших генерала.
 
Истина побеђује
 
Естрадни уметник Чеда Марковић присуствовао је промоцији књиге о борбама на Паштрику и након промоције изјавио да морамо имати у виду да се оркестрирана медијска хајка против српског народа, која је почела деведесетих година, наставља.
 
- С обзиром на то да је њихова истина на врло климавим ногама и да има све више људи који су аутори дела о стварним догађајима, а који су били савременици тих догађаја, не само на Косову и Метохији већ и на свим просторима бивше Југославије, њима свакако смета што права истина побеђује, рекао је Чеда Марковић и додао да су читави народи били у заблуди о збивањима у Југославији и Србији, а сада све што су са Запада говорили, овим аутентичним сведочењима у књигама пада у воду.
 
Промоција књиге генерала Милосава Симовића
 
Данас је своју књигу „Копнена зона безбедности – пре и после оружаног сукоба“ представио генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Копнене војске. Модератор је била Драгана Марковић, уредник Издавачке делатности МЦ „Одбрана“, која је напоменула да војна издавачка кућа управо представља  едицију „Ратник“, те да књига генерала Симовића и хронолошки и суштински  надопуњује дела те збирке, јер је генерал Симовић од 1997. до 2013. године службовао у гарнизонима Бујановац и Врање.

Књига се бави разлозима и стварањем Копнене зоне безбедности, оружаним сукобом и уласком војске у ту зону и потоњим терористичким нападима.

„Људи и време прођу, све се заборави, али ово је део историје српске војске. Такође, желео сам и да људи који су чинили и чине ту историју, остану забележени“, истакао је генерал Симовић.
 
Представљање специјалних јединица
 
Млада публика, махом средњошколци, међу којима и девојчице, до последњег места испунили су салу за промоције на штанду Медија центра „Одбрана“ на данашњем представљању специјалних јединица Војске Србије.

Капетан Иван Бончић из Специјалне бригаде на занимљив начин говорио је шта значи бити специјалац. Мајор Лазар Васић из Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије представио је пројекат опремања наших специјалаца по моделу „1500“. Потпуковник Слободан Шкрбић из Управе војне полиције детаљније је објаснио процес опремања специјалаца, објаснивши зашто је пуно тога што се гледа у акционим филмовима заправо далеко од стварности специјалних јединица.
 
Војне теме Душана Бабца
 
У историографији, ма колико активно њени посленици радили, увек остају белине које треба попунити. Душан Бабац, сарадник МЦ „Одбрана“, један је од оних аутора који баш то чине, објаснила је Драгана Марковић, уредница Издавачке делатности „Одбране“, представљајући Душана Бабца и најављујући његов нови истраживачки подухват о Србима у Аустро-угарској војсци.  

„Војне теме, униформе нарочито, давно су ме привукле, још као дете куповао сам стране књиге које су пристизале у наше књижаре“, рекао је Бабац. Говорећи о ауторовим књигама, Драгана Марковић је истакла две веома значајне теме – српске генерале у руској царској војсци и Србе америчке ратне хероје. Обимна истраживања Душана Бабца, лишена сваке митоманије, заснована на документима, значајан су прилог осветљавању мање познатих углова наше националне историје.
 
Војска као стуб националног идентитета
 
Колико је стара држава, онолико је стара и војска као полуга моћи. Једног без другог нема. Зато је војска један од стубова идентитета сваке државе и нације, њихова слика и мера. Ово је истакнуто на данашњој трибини на штанду МЦ „Одбрана“, на којој су учествовали владика славонски Јован Ћулибрк, главни капелан Римокатоличке цркве у Србији Горан Аврамов, реис ул улема Исламске заједнице Србије Сеад Насуфовић и потпуковник др Далибор Денда.

У великим и старим државама, често се дешавало да се поједине породице, нарочито племићке, везују за служење у једној јединици војске своје земље, јер људи држе до традиције с разлогом. Но, захтеви савременог доба и идентитета које оно обликује, кажу да није добро ако се у једној држави идентитет везује само за једну религију. Баш у том домену, у вишенационалним и вишерелигијским државама, војска кључно доприноси стварању јединства и чувању старог и изградњи нових слојева идентитета, закључак је данашње трибине. Модератор је била Весна Балтић.
 
Рат на филму
 
„Застава филм“ приказала је данас на Сајму два документарна филма са тематиком рата 1999. године: „Ратна бележница 126. бригаде ВОЈИН“ и „Војска Југославије у одбрани од НАТО агресије“.  
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.10.2018
mp4 (135,61 MB)
Промоција књиге „Битка за Паштрик – сећања учесника 1999“
27.10.2018
mp4 (260,92 MB)
"Војска као стуб националног идентитета" - панел дискусија
26.10.2018
mp4 (90,36 MB)
Утисци присутних - Чеда Марковић
26.10.2018
mp4 (150,84 MB)
Утисци присутних - Милош Шобајић