Министарство одбране Републике Србије
 
22.10.2018.

Министар Вулин: Србија не прихвата формирање "војске Косова" и остаје војно неутрална




 
Министар одбране Александар Вулин састао се данас, у згради Старог генералштаба, са министарком одбране Републике Италије Елизабетом Трента, која борави у званичној посети Републици Србији.
 
Раније данас, председник Републике Србије Александар Вучић састао се са министарком Трента у згради Генералног секретаријата председника Републике у Београду.
 
После свечаног дочека, министри Вулин и Трента одржали су састанак на ком су разматрана кључна питања сарадње у области одбране, као и даљи правци њеног унапређења.
 


Министар Вулин изразио је задовољство тиме што је једна од првих посета у мандату министарке Трента управо данашња посета Београду.
 
- Веома је важно да Србија и Италија наставе са тако добрим односима када је у питању сарадња министарства одбране. Став Италије се у Србији веома цени и ми Италију доживљавамо као једну од кључних земаља у Европској унији. Желим да Вам захвалим на улози у мисији КФОР и на понашању италијанских војника у најтежим тренуцима за српски народ на Косову и Метохији. Да није било храбрости италијанских војника током мартовског погрома 2004. године ми данас не бисмо имали нека од најсветијих места у нашој православној цркви. Зато сам веома охрабрен што сте ми рекли да се италијански контингент у оквиру КФОР-а на Косову и Метохији неће умањивати и да ће Италија наставити да даје команданте КФОР-а, истакао је министар Вулин.
 
Он је нагласио и да је Србија војно неутрална земља, да као таква не жели да приступа ниједном од војних савеза и зато смо захвални на позицији италијанске владе и државе која нашу позицију неутралности разуме и прихвата.
 


- Председник Александар Вучић, који води преговоре са представницима Приштине, води храбру и доследну политику. То је политика тражења компромиса, политика која хоће да разуме да на простору читавог Балкана морају владати мир и стабилност. Управо због тога Србија не може да прихвати формирање “војске Косова”, јер сматра да формирање било каквих паравојних снага на простору Косова и Метохије заправо ствара нестабилност, немир, изазивају опасност, не само за Србију већ за читав регион. Резолуција 1244 јасно каже да је једина оружана сила на простору Косова и Метохије КФОР и још једном бих захвалио Италији на њеном учешћу и доприносу у оквиру КФОР-а. Веома сам поносан на заједничко учешће са представницима италијанске војске у мисији у Либану и веома сам задовољан што смо заједно у стању да другим народима обезбедимо мир. Радујем се наставку наше сарадње, поручио је министар Вулин и додао да се нада и да ће војно-економска сарадња Србије и Италије бити боља него до сада и да ће италијанска страна увидети како српска војна индустрија има много тога да понуди.
 
Министарка Трента захвалила је министру Вулину и властима у Србији на томе што цене улогу Италије у Србији и на Балкану.
  


- Моја посета Србији је прва посета једног министра из нове италијанске владе. На састанцима које сам данас имала са председником Вучићем и министром Вулином истакла сам свесрдну подршку Италије европском путу Србије, а такође и процесу важних реформи које се спроводе у оквиру приступних преговора. Такође сам изразила и нашу подршку напорима председника Вучића да се дође до компромисног решења са Приштином. Ми смо свесни да се дијалог, под покровитељством високе представнице Европске уније, води о сложеним темама. Сматрамо да обе стране треба да искористе све своје преговарачке капацитете и потенцијале како би се дефинисао споразум и договор био постигнут и како би се дошло до нормализације односа, истакла је министарка Трента.
 
Како је истакла, данашњи разговори са министром Вулином били су о темама од заједничког интереса.
 
- То је спектар тема од јачања билатералне сарадње, до заједничког учешћа у мултинационалним операцијама. Такође смо разговарали и о могућностима које постоје, у смислу интензивирања сарадње у области одбрамбене индустрије, закључила је министарка одбране Италије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.10.2018
mp4 (34,07 MB)
Пријем код председника Вучића
22.10.2018
mp4 (143,75 MB)
Састанак
22.10.2018
mp4 (216,32 MB)
Изјава министра Вулина
22.10.2018
mp4 (238,87 MB)
Изјава министарке Тренте