Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2018

Министар Вулин и генерал Мојсиловић са учесницима вежбе REGEX 2018Министар одбране Александар Вулин  и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић састали су се данас са руководством и учесницима вежбе REGEX 2018 у касарни "Бањица 2".
Руководилац вежбе пуковник Мичо Бранковић и представник Команде здружених снага НАТО из Напуља потпуковник Кристоф Ле Серф  представили су министру Вулину и генералу Мојсиловићу детаље о припремама и реализацији петодневне мултинационалне командно-штабне вежбе подржане рачунарским симулацијама, која се данас завршава.
 
Министар одбране изразио је задовољство што данас има прилику да разговара са учесницима вежбе и истакао да је важно да једни од других учимо.
 
 - Уз припаднике армија држава региона, овде су и припадници оружаних снага веома далеких земаља. То показује да делимо исте идеје, успостављање и одржавање мира. Овакве вежбе су значајне да увидимо са каквим се проблемима и потенцијалним претњама можемо суочити и да сви заједно можемо доћи до решења - поручио је министар Вулин.
 
Према речима генерала Мојсиловића, осим тренинга и усвајања знања, једна од најважнијих ствари је та што су припадници Војске Србије и страних оружаних снага радили заједно и заједничким снагама привели вежбу успешно до краја.
 
- Сви ћемо имати користи од вежбе и показаћемо да можемо да стојимо раме уз раме једни са другима, посебно у задацима очувања мира у свету - рекао је генерал Мојсиловић.

Циљ учешћа Војске Србије у Иницијативи REGEX је развој интероперабилности у области обуке и развој способности за планирање заједничких вежби с оружаним снагама земаља региона, осталим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир. Вежба представља заједничку обуку војних, цивилних и полицијских структура за учешће у мултинационалним операцијама подршке миру под мандатом Уједињених нација.
 
Осим припадника Војске Србије, на вежби су учествовали и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација, Канцеларије УН у Београду, УНИЦЕФ-а, УНХЦР, ОЕБС-а, Међународни комитет Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 15 земаља.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.10.2018
mp4 (152,38 MB)
Обилазак