Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2018.

Дан високих званица на вежби „REGEX 18“




Дан високих званица на мултинационалној командно-штабној вежби „REGEX 18“ одржан је данас у Центру за обуку путем симулација Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије, у касарни „Бањица 2“.
 
Учеснике вежбе, која се изводи од 15. до 19. октобра, посетили су заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић са сарадницима, војно-дипломатски и војни представници оружаних снага земаља учесница.
 


Уз добродошлицу представницима страних оружаних снага и цивилних организација, генерал Цветковић истакао је да организовањем и учешћем на оваквим вежбама Србија показује своју неутралност и опредељеност за сарадњу са свим релевантним партнерима у очувању стабилности и безбедности у региону.
 
- И овом вежбом, једном од највећих у текућој години у Србији, доказујемо потребу да будемо део међународне заједнице и обучавамо се за заједничко ангажовање у мултинационалним операцијама. Част нам је што смо препознати као неко ко може да организује овако сложену и динамичну вежбу и верујем да смо оправдали поверење, рекао је заменик начелника Генералштаба Војске Србије.
 
Бригадни генерал Рајнхард Клос из Команде здружених снага НАТО у Напуљу захвалио jе Војсци Србије што је била домаћин вежбе „REGEX 18“.

- НАТО обезбеђује бројне експерте из разних области како би пружили подршку свим учесницима и руководству вежбе, кроз све фазе планирања и реализације – истакао је генерал Клос.
 
 
Начелник Центра за обуку путем симулација и руководилац вежбе пуковник Мичо Бранковић истакао је да је њена припрема трајала неколико месеци.
 
- Из учешћа припадника Војске Србије и партнерских земаља у различитим мировним мисијама прикупили смо довољно сазнања и искустава потребних за успешно планирање и организацију вежбе, а било је важно и да покажемо ефикасан рад током припрема и реализације вежбе у свим њеним сегментима, поручио је пуковник Бранковић.
 
Према речима стручног сарадника Црвеног крста Србије Саше Аврам циљ њиховог учешћа био је да вежбовно окружење учине што реалнијим  и динамичнијим како би што више одговарало стварности.

-  Искуства из једног оваквог мултинационалног окружења могу да буду искоришћена и у неким другим ситуацијама које захтевају истовремено деловање војних снага и цивилних актера  – истакла је Аврам.



Циљ учешћа Војске Србије у Иницијативи REGEX је развој интероперабилности у области обуке и развој способности за планирање заједничких вежби са оружаним снагама земаља региона и другим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир.
 
Осим припадника Војске Србије, на вежби учествују и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација, Канцеларије УН у Београду, УНИЦЕФ-а, УНХЦР, ОЕБС-а, Међународни комитет Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 15 земаља.
 
Вежба, која се ове године одржава у нашој земљи, пета је командно-штабна вежба REGEX од 2014. године, Претходних година одржавала се у Турској, Грчкој, Босни и Херцеговини и Јордану, а следећа је у Македонији.    
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.10.2018
mp4 (258,84 MB)
Изјава пуковника Бранковића
18.10.2018
mp4 (218,99 MB)
Изјава генерала Рајнхарда Клоса
18.10.2018
mp4 (166,54 MB)
Изјава представнице Црвеног крста Саше Аврам
18.10.2018
mp4 (95,79 MB)
Обилазак вежбе