Министарство одбране Републике Србије
 
15.10.2018.

Министарство одбране и Војска Србије на "Данима слободе"




Од 19. октобра до 1. новембра Београд ће ове године бити свечанији него иначе. Градска управа Града Београда је, у сарадњи са Министарством одбране и Војском Србије, Градским Заводом за заштиту споменика културе, Омладинским позориштем Дадов и бројним спонзорима, одлучила да се Дани ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату обележе јединственим десетодневним програмом у којем ће се истаћи све слободарске вредности престонице.

Као и претходних пет година,  манифестацију која се од ове године одржава под називом "Дани слободе" подржаће Министарство одбране и Војска Србије, чије ће учешће бити најзапаженије 27. и 28. октобра. Осим дефилеа Репрезентативног оркестра Гарде од Теразија до Калемегдана, Војни музеј организоваће бесплатне обиласке музејских поставки на Калемегдану.

 
Како је на конференцији за штампу, организованој поводом "Дана слободе" у Градској скупштини, истакао пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране, неће то бити све што Војска Србије нуди граду током тих десетак дана, посвећених слободарској традицији српске престонице.

- Министарство одбране и Војска Србије ће од 20. октобра до 1. новембра, у оквиру манифестације „Дани слободе“ организоване поводом обележавања 74 године од ослобођења Београда у Другом светском рату и сто година од ослобођења Београда у Првом светском рату, узети учешће у реализацији бројних активности. Најпре ће за меморијални дефиле 20. октобра обезбедити реплике 30 застава НОР-а и два топа из Војног музеја, учешће 30 кадета Војне академије и ангажовање камиона ФАП поред палате „Албанија“ у Београду. Затим ће, за сценско-музички спектакл „Београдске сене“ 1. новембра осигурати четири пушке и 10 реплика застава и 18 униформи из периода Првог светског рата - рекао је пуковник Ристић.

О предстојећим "Данима слободе" у Скупштини града Београда говорили су председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, заменик и помоћник градоначелника Горан Весић и Андреја Младеновић и редитељ Љубиша Ристић, који је режирао сценски спектакл „Ослобођење Београда“ у Шећерани.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.10.2018
mp4 (346,96 MB)
Обраћање пуковника Ристића