Министарство одбране Републике Србије
 
07.10.2018.

Државна комеморативна свечаност на стратишту у Јајинцима



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић присуствовали су данас државној комеморативној свечаности на стратишту у Јајинцима, коју је предводила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Комеморација у Јајинцима посвећена је очувању достојанственог сећања на више десетина хиљада брутално ликвидираних на том месту страдања у Другом светском рату.


Након церемоније полагања венаца, која се одвијала уз највише државне и војне почасти, великом броју српских и иностраних званичника, као и окупљеним грађанима, обратили су се председница Владе Брнабић и преживели усташког логора, председник Удружења „Јасеновац“ Милинко Чекић.

Председница Владе истакла је да "Авала памти и да Србија не заборавља хероје и страдалнике".

- Али Јајинци нису само место исказивања нашег пијетета према жртвама окупаторовог терора и нису само монументални подсетник на трагедију и стравичне године у животу нашег народа. Јајинци су, заједно са бањичким и другим београдским мучилиштима и стратиштима, са мртвима и са живима из оног времена, висока школа нашег националног морала и индекс вредности слободе која је друго име наше земље и нашег народа. Обавезни смо да лекције из те школе чувамо као окосницу свога идентитета и своје културе, да их преносимо генерацијама које долазе, поручила је премијерка и додала да у времену у коме живимо, морамо да донесемо важне одлуке за свој народ и своју државу.



- Желимо да останемо своји, доследни наслеђу генерација наших предака и да после многих историјских недаћа, трагедија и посртања, па и сопствених крупних грешака, отворимо капију срећне будућности за нас и за нараштаје који долазе, рекла је Ана Брнабић.

Државној церемонији присуствовали су представници Народне скупштине, министри у Влади, представници Министарства одбране и Војске Србије, Српске православне цркве, представници Града Београда и општине Вождовац, као и дипломатски и војно-дипломатски представници, представници Удружења логораша, Националног савета ромске националне мањине, Савеза јеврејских општина, СУБНОР-а Србије и велики број ратних ветерана.

Јајинци су највеће место страдања у Другом светском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том месту убили више од 60.000 људи - Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и оних који се нису мирили са окупацијом земље и пружали отпор окупатору.

Велики меморијални парк у Јајинцима, у оквиру ког се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом две деценије од уласка партизанских снага у Београд.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.10.2018
mp4 (233,2 MB)
Комеморација у Јајинцима