Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2018.

„Куп Војске Србије – Карађорђево 2018“




Манифестација „Куп Војске Србије – Карађорђево 2018“ биће одржана од 28. до 30. септембра у војној ергели надомак Бачке Паланке током које ће сви љубитељи коњичког спорта бити у прилици да уживају у изложби пастува, четири галопске, пет касачких трка и богатом културном програму. Последња манифестација овог типа одржана је пре 12 година.

У сусрет предстојећем такмичењу, данас је у Ергели одржан жреб којим су одлучене стартне позиције у свакој трци.

Први дан Манифестације, петак 28. септембар, резервисан је за културно-уметнички програм у центру Бачке Паланке и представљање Ергеле „Карађорђево“ и њеног историјата.



Током другог дана, у суботу 29. септембра, посетиоце очекују отварање ревијалног такмичења у вожњи запрега и изложба расних пастува липицанерске и арапске расе и проглашење „најлепшег“ међу њима.

Тркачки дан, недеља 30. септембар, обележиће пет касачких и четири галопске трке у којима ће учествовати сви заинтересовани узгајивачи коња енглеске пунокрвне и арапске расе. Централни догађај, односно главна трка, је галопска трка за Куп Војске Србије 2018 – трка Српска коњичка дивизија на 2.000 метара. Обнављање коњичке традиције у „Карађорђеву” окупиће око 40 галопера и 50 касача.

Како је истакао директор Војне установе "Моровић" мајор Мирослав Благојевић, шест грла Ергеле „Карађорђево“ – два енглеска пунокрвна и четири арабера, учествоваће на овогодишњем Купу Војске Србије. Он је, такође, изразио захвалност Министартву одбране, општини Бачка Паланка, као и свима који су допринели да та манифестације поново заживи.

Директор Ергеле Небојша Златановић истакао је да су јуче за све четири галопске трке извучени стартни бројеви, које ће грла имати на старт машини, као и извлачење стартних бројева за касачка грла у главној касачкој трци.
 


 - Када је реч о значају трка, главна галопска трка, Трка српске коњичке дивизије, како по броју уписаних грла, где имамо 10 грла од укупно 11 грла у стартној машини, по свом рангу и по својој категорији спада у "Груп 1" трке, што значи да је то једна од најзначајнијих трка која се трчи у нашој земљи – нагласио је Златановић додајући да је најбољих 10 грла које имамо у нашој земљи, која су у тренингу, пријављено за ову трку.
 
Према његовим речима, сама трка, по квалитету, упису и наградном фонду спада у једну од најзначајнијих трка у нашој земљи.
 
- Ове године ћемо се потрудити да уз све радове које се изводе на Ергели, у вези са инфраструктурним уређењем објеката и побољшању услова живота грла на Ергели, које су започете по налогу министра обране Александра Вулина, да створимо што боље услове за организацију такмичења, и да се после више од деценије, наша грла појаве на такмичењу – истакао је Златановић додајући да се нада да ће од следеће године грла те Ергеле поново заузети значајно место у историји коњичког спорта, као што је то био и раније.



Златановић је посебно истакао велико залагање министра одбране Александра Вулина који је дао несебичну подршку.

- Сређивањем хиподрома и изградњом нових трибина створиће се услови да се хиподром стави у функцију, додао је Златановић.
 
Овогодишња манифестација у Карађорђеву јединствена је прилика и за обилазак војне ергеле, којој је поводом коњичких трка враћен стари сјај. Војнограђевинска установа „Београд” реновирала је објекте за смештај коња, помоћне објекте и управну зграду с поткивачницом и ковачницом. Изграђена је нова трибина на хиподрому с пратећим објектима и опремом, а реконструисане су и касачка и галопска стаза.

С посебном пажњом уређен је и Музеј, који од 1983. сведочи о век и по дугој традицији Ергеле у Карађорђеву. Осим бројних пехара које су коњи освајали на различитим такмичењима, Музеј чува и матичне књиге грла с почетка прошлог века, као и најстарију Књигу утисака на Балкану из 1924. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.09.2018
mp4 (78,03 MB)
Изјава мајора Благојевића
26.09.2018
mp4 (229,97 MB)
Изјава Златановића
26.09.2018
mp4 (37,53 MB)
Извлачење стартних бројева