Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2018.

Министар Вулин: Oдбрамбена индустрија Србије ради, расте и напредује




 
Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом обележавања 80 година постојања компаније "Прва искра наменска" а.д. Барич, а након тога је отворио погон Т-3 за сушење бризантних експлозива.
 
Како је после обиласка погона истакао министар Вулин, Александар Вучић је као председник Владе Републике Србије, одбио да се одбрамбена индустрија Србије угаси јер је инсистирао на томе да мора да ради, обезбедио је новац за то, и одбрамбена индустрија ради.
 
 
- А данас као председник Републике Србије је политичким средствима успео да отвори сва врата нашој одбрамбеној индустрији и зато можемо да тргујемо и да радимо са читавим светом. Захваљујући политици војне неутралности ми данас можемо и да купујемо и да продајемо читавом свету, и захваљујући политици војне неутралности ми данас можемо да купујемо на било ком тржишту, али исто тако и да продајемо на било ком тржишту. Таква политика и оријентација ће се наставити и захваљујући таквој политици Србија ће моћи да ради, расте и напредује – нагласио је министар одбране.
 
Према његовим речима, већина земаља у нашем окружењу је некада производила експлозив, а сада увозе експлозиве од нас, јер су њихове државе дигле руке од своје одбрамбене индустрије и од индустрије експлозива, а наша држава, захваљујући упорности радника и запослених и разумевању онога што је потребно Војсци Србије и нашој производњи, наставила је да производи.
 
- Зато данас имамо фабрику која је успешна, као што је „Прва искра“, зато данас можемо да кажемо да се надамо да ће одбрамбена индустрија Србије ове године оборити све рекорде и да ће остварити зараду од више од 600 милиона долара - истакао је министар Вулин.
 


Министар одбране је, такође, оценио да је Војска Србије веома задовољна због развоја одбрамбене индустрије, јер да није ње и да се не развија овако као што се развија, ми бисмо се наоружавали и опремали по далеко вишим ценама искључиво на светском тржишту, и не овако брзо, нити тако јефтино, а нити би могло да буде без политичких притисака.
 
- Захваљујући одбрамбеној индустрији Србије и њеном развоју ми се наоружавамо и опремамо по највишим светским стандардима, без политичких притисака, за новац за који на тржишту никада не бисмо могли тако нешто да урадимо. Одбрамбена индустрија Србије јесте један од наших приоритета и закон који смо донели нашој одбрамбеној индустрији је закон који ће поспешити развоје одбрамбене индустрије Србије и сачуваће је – поручио је министар Вулин.
 
Говорећи о перспективама, министар Вулин је истакао да држава не мисли да се повлачи из одбрамбене индустрије, већ ће само ојачати своју позицију и положај, и наставиће да улаже, додајући да од Сједињених Америчких Држава, преко Руске Федерације, Казахстана, земаља у окружењу, сви купују српску муницију, сви купују српски експлозив, као и сложене борбене системе.
 


Осврнувши се на историјат фабрике, генерални директор "Прве искре" Станоје Биочанин истакао је да је након деветесетих година и НАТО бомбардовања та фабрика била у тако лошем стању, да су многи мислили да је то њен крај и држава је предлагала гашење јер ни једна производна трака није радила.
 
- Великим ентузијазмом свих запослених и залагањем молили смо државу да нас не затворе и обновили смо капацитете један по један, а ово је последњи објекат који је обновљен. Сада су нам сви објекти обновљени, капацитет је такав да смо некада бројали 500 радника, а сада имамо око 160 стално запослених и производимо већу количину експлозива него тада – нагласио је Биочанин.
 
Према његовим речима, 2017. годину компанија је завршила са укупним дохотком од око 19 милиона долара, просечна плата је око 60.000 динара, запошљава се млад и стручан кадар, води се рачуна о стамбеном збрињавању запослених, а помаже се и локалној заједници кад год је то потребно.
 
- Наш експлозив је увек био врхунског квалитета, по свим међународним стандардима, а то илуструје и чињеница да ће само ове године у Француску бити извезено више од 350 тона – нагласио је Биочанин додајући да се посебна пажња посвећује и безбедности и безбедносним процедурама, а предузимају и све мере које су неопходне да би производња била безбедна.
 


Биочанин је такође рекао да се та компанија током осам деценија постојања, осим производње бризантних експлозива, бавила и трансфером технологија у неколико земаља света, што је донело десетине милиона долара девизног прилива нашој земљи. Он је подсетио да је 2011. године компанија имала такав уговор са Азербејџаном, а захваљујући средствима од тог трансфера, наменска је потпуно обновљена, а у току су преговори са неколико земаља за будуће пројекте те врсте.
 
Поводом јубилеја, на данашњој свечаности  министар Вулин уручио је компанији "Прва искра" и директору Биочанину Плакете Министарства одбране, а министру одбране Захвалницу са плакетом за дугогодишњу сарадњу на завршетку свечаности, у име свих запослених, уручио је директор "Прва искра наменска" а.д. Барич.
 
Компанији "Прва искра наменска" а.д. Барич, данас је, такође, уручен и сертификат – Интегрисани систем менаџмента који додељује Војнаконтрола квалиета Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.
 
 

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.09.2018
mp4 (231,58 MB)
Изјава министра Вулина
25.09.2018
mp4 (237,71 MB)
Изјава директора Биочанина
25.09.2018
mp4 (201,71 MB)
Посета