Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2018.

Конференција „Крај Великог рата: војне операције и мировни уговори“




 
Институт за стратегијска истраживања Универзитета одбране и Историјски институт из Београда организују 25. и 26. септембра 2018. године, у Дому Војске Србије у Београду, међународну научну конференцију „Крај Великог рата: војне операције и мировни уговори“.
 
Конференција окупља 26 универзитетских професора и истраживача из војних и цивилних института из Србије, Немачке, Румуније, Грчке, Русије, Словеније, Аустрије, Португалије и Мађарске.
 


Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић подсетио је, отварајући данашњу Конференцију, на велике цивилне и војне жртве које је Велики рат однео и нагласио да је то рат у коме је Србија дала значајан допринос савезничким ратним напорима борећи се за напредне идеје тога времена које су послужиле Друштву народа као прва степеница ка изградњи праведнијих односа међу народима и државaма света.
 
Говорећи о значајним политичким, војним и економским променама које су уследиле након рата, Живковић је учесницима Конференције пожелео успешан рад и рекао да су управо међународни научни скупови прилика да се на рационалној основи, уз уважавање историјских чињеница, презентују и размене резултати истраживања, погледи и ставови историчара из различитих земаља како би се допринело бољем разумевању сложене ратне тематике.
 


У годинама када Србија и свет обележавају јубилеје балканских и Првог светског рата, конференција „Крај Великог рата: војне операције и мировни уговори“ је четврта коју од 2012. године заједно организују Институт за стратегијска истраживања и Историјски институт из Београда, из Министарства одбране и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
 
Конференција је посвећена обележавању стогодишњице од завршетка Првог светског рата, а циљ је да учесници својим научним саопштењима допринесу расветљавању одређених питања, односно да укажу на нове чињенице и дају нова тумачења.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА