Министарство одбране Републике Србије
 
24.09.2018.

Састанак државног секретара Живковића и амбасадора Чешке Републике




Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић састао се данас са амбасадором Чешке Републике Томашом Кучтом, а сусрет је био прилика да се размотре кључна питања билатералне сарадње у области одбране двеју земаља.

 
Како је истакао државни секретар Живковић, Министарство одбране и Војска Србије опредељени су за даљи развој сарадње у области одбране са Чешком Републиком имајући у виду да су свеукупни билатерални односи врло добри и последњих година имају тенденцију сталног успона. Он је подсетио и да се ове године навршава 100 година од успостављања дипломатских односа Србије и Чешке, изражавајући задовољство што ће наше две земље заједнички обележити тај значајан јубилеј. Државни сектретар Живковић, је такође, захвалио и на високом степену солидарности грађана у Чешкој, јер је Србији много значила хуманитарна, финансијска и техничка помоћ након поплава 2014. године.

Република Србија, нагласио је током данашњег сусрета државни секретар Живковић, у потпуности је посвећена војној неутралности, у складу са Резолуцијом Народне скупштине, уз убеђење да је то права мера односа са свим заинтересованим странама.

Државни секретар Живковић је истакао и да се Република Србија противи условљавању признањем независности тзв. „Косова“ у процесу придруживања ЕУ и опредељена је за наставак дијалога са Приштином, за испуњење договореног, али и да се компромисом постигне трајно решење.



Такође је нагласио да је за Републику Србију неприхватљива најављена трансформација „Косовских снага безбедности“ у тзв. „војску Косова“, што се сматра флагрантним кршењем Резолуције СБ УН 1244 и Војнотехничког споразума из Куманова.

Амбасадор Кучта, током данашњег сусрета указао је на могућности унапређења војноекономске сарадње, сарадње у области АБХО, као и за наставак сарадње у домену одговора на изазове проузрокованих елементарним непогодама.

Амбасадор Кучта, је такође нагласио да Амбасада Чешке Републике, у циљу конкретизовања даље сарадње, планира организовање промоције капацитета чешких компанија у нашој земљи.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.09.2018
mp4 (87,51 MB)
Састанак