Министарство одбране Републике Србије
 
20.09.2018.

Министар Вулин: Док Вучић води Србију, Српска може да буде спокојна




 

Министар одбране Александар Вулин и председник Републике Српске Милорад Додик обишли су данас компанију "Орао" а.д. за производњу и ремонт у Бијељини. Вулин и Додик су пре састанка са руководством компаније положили венац у Спомен собу погинулим радницима - борцима, у кругу компаније.
 
Како је истакао министар Вулин, бијељински "Орао" је једна од стратешки важних предузећа за развој ваздухопловства у Србији и Министарство одбране то веома добро зна.
 


- Управо због тога и ове године смо у послове с "Орлом" уложили нешто више од три милиона евра и компанија може да рачуна у наредних пет година да обим сарадње неће падати испод тога. За нас је "Орао" веома битан, баш као што је и Република Српска бескрајно битна за Републику Србију. Док је Александар Вучић председник Србије, Република Српска може да рачуна на помоћ и подршку - и дипломатску, и политичку и економску, и та подршка никада неће бити декларативна само на лепим жељама и заједничким појављивањима. То је подршка која се види у отварању нових радних места, отварању мостова, улагању новца у оно што је битно за Републику Српску, истакао је министар Вулин.
 
Он је додао да бијељински "Орао", као и фабрика мотора специјалне намене на Палама и бањалучки "Космос", могу да рачунају на пуну подршку Министарства одбране Србије које ће увек своје послове "на првом месту закључивати са предузећима из Републике Српске".
 
- Република Српска може да се мирно и сигурно ослони на нас, на Министарство одбране, на Владу Србије, и са пуним поверењем да посматра и политику нашег председника Александра Вучића, поручио је министар Вулин.
 


Председник Додик захвалио је, пре свега, свим радницима "Орла" на "ванљудским напорима" да сачувају фабрику.
 
- Поносан сам на овај производни капацитет и на наш данашњи договор да 50 одсто власништва добије фирма коју одреди Влада Србије и да у том начину покушамо да договоримо сигурност посла и обезбедимо нови технолошки корак који је неопходан. Захвалио бих и министру Вулину, не само на "Орлу", него и на "Космосу" и на фабрици на Палама где без уговора и њихове пажње ово овде би теже било очувати, рекао је Додик и закључио да је Србија најважнија земља за регионалну стабилност и да је на челу са Александром Вучићем рекла да је "спремна да брани своју слободу свог народа у целини".
 
- Ми смо прочитали да то значи и нашег простора. Зато можемо заједно да улазимо у власничке и пословне односе. Ту највећи допринос даје министар одбране Александар Вулин и надам се да ћемо брзо решити све по том питању, рекао је председник Републике Српске.
 


Директор бијељинског "Орла" Милан Прица изразио је задовољство данашњом посетом и постигнутим договором.
 
- Циљ данашње посете био је проширење сарадње и улагање у фабрику. Морамо је одржати јер је бисер на овим просторима, а да није било Републике Србије ми не бисмо ни опстали. Данас је највећи купац, односно корисник наших услуга, Србија. Напоменуо бих да ми радимо за цео свет и живимо од нашег рада, истакао је директор Прица и посебно похвалио раднике у фабрици који су постигли договор да им плата касни један месец како би купили нову опрему.
 
Компанија "Орао" а.д . за ремонт и производњу у Бијељини бави се делатношћу у оквиру ваздухопловства. Осим важног партнерства са Републиком Србијом, "Орао" између осталог извози моторе на индијско, енглеско и италијанско тржиште.
 

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.09.2018
mp4 (124,47 MB)
Изјава министра Вулина
20.09.2018
mp4 (275,42 MB)
Изјава председника Додика
20.09.2018
mp4 (220,04 MB)
Изјава директора Миланa Прицe
20.09.2018
mp4 (255,3 MB)
Посета