Министарство одбране Републике Србије
 
19.09.2018.

Министар Вулин: Брига о људима и обука су одлике успешне војске





Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика команданта Копнене војске генерал-мајора Желимира Глишовића и команданта Друге бригаде Копнене војске бригадног генерала Жељка Кузмановића, обишао је данас обуку припадника 28. механизованог батаљона, новоизграђене објекте за смештај борбених возила и богослужбене просторе у касарни „Рифат Бурџевић – Тршо“ у Новом Пазару.
 
На почетку обиласка, командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић и потпуковник Александар Здравковић информисали су министра Вулина о задацима и достигнутом нивоу оперативних способности јединице.
 


Како је истакао министар одбране, Друга бригада Копнене војске је бригада у којој се води рачуна о човеку, о обуци, а обука и брига о људима је оно што разликује успешну од неуспешне војске.
 
- Ми ћемо и више него до сада обратити пажњу на обуку, али не само активних припадника, већ и резервног састава Војске Србије, што је део потребе да сви заједно бранимо нашу земљу, да сви будемо спремни за одбрану земље, али и да будемо спремни да земљу чувамо у тренуцима елементарних катастрофа, да знамо шта да радимо и како да се понашамо током поплава, пожара и свега што може да угрози живот и имовину. Друга бригада даје свој допринос и наставиће да даје допринос, рекао је министар одбране
 
Према његовим речима, Друга бригада је део ове заједнице.
 


- Ово није окупаторска војска. Ово је војска која је израсла из овог народа и због овог народа. Зато посебно позивам припаднике већинског народа, на овом простору припаднике Бошњачке заједнице, да се пријављују и учествују у својој војсци. Њихова верска права су загарантована и све оно што чини њихову специфичност у Војсци Србије се поштује и развија. Позивам их да приђу својој војсци, да буду њен део и чувају своју једину домовину и земљу, нашу заједничку Србију. Немојмо дозволити да било ко, ко је жељан јефтине политичке промоције, прави међу нама поделе. Подела нема и не може их бити, а колико видим они који то раде - раде обично када живе у Београду, онда сматрају да је то најбоља и најлепша држава, а ваљда и војска, а када остану без функције и положаја у Београду онда су спремни да свађају народ. Ово је ваша војска. Ово је наша војска. Ово је наша једина земља и молим Бошњаке да у већем броју приђу Војсци Србије - квалитет живота се поправља, плате нам расту, услови рада су све бољи и тако ће се наставити. Искористите ту прилику, закључио је министар Вулин.
 


Командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић представио је министру Вулину стање и достигнут степен оперативних способности команде и јединица Друге бригаде, инфраструктуру касарне у Новом Пазару, као и део тренажних капацитета. Према његовим речима, команда и јединице Друге бригаде оперативно су способне да изврше све постављене задатке.
 
Пре обиласка, министар Вулин састао се са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем и начелником Рашког управног округа Небојшом Симовићем.
 
Градоначелник Бишевац истакао је веома добру сарадњу Града Новог Пазара и Војске Србије и поручио да је војска увек помагала грађанима Новог Пазара, а посебно је нагласио то што припадници Војске Србије различитих вероисповести у новопазарској касарни имају просторије за обављање верских обреда. Он је захвалио и похвалио то што је Војска Република Србија заставника прве класе Елвира Смаилагића упутила, као свог представника, на Хаџ у Саудијску Арабију.
 


Начелник Рашког управног округа Симовић изразио је задовољство посетом министра Вулина и захвалио припадницима Друге бригаде за све што су урадили, и што раде, у пружању помоћи цивилном становништву, јер је "војска увек са својим становништвом".
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.09.2018
mp4 (187,29 MB)
Изјава министра Вулина
19.09.2018
mp4 (94,06 MB)
Изјава генерала Кузмановића
19.09.2018
mp4 (114,09 MB)
Изјава градоначелника Бишевцa
19.09.2018
mp4 (73,48 MB)
Изјава начелника округа Симовића
19.09.2018
mp4 (43,52 MB)
Састанак
19.09.2018
mp4 (335,55 MB)
Обилазак