Министарство одбране Републике Србије
 
17.09.2018.

Анализа операција на Солунском фронту 1916-1918.



Полагањем венца на спомен-обележје на Српском војничком гробљу у Солуну завршено је треће студијско путовање у оквиру реализације научно-истраживачког пројекта Школе националне одбране Универзитета одбране под називом „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916-1918“.
 
На овогодишњем студијском путовању, које је започело 11. септембра, учествовала је група полазника 61. класе Генералштабног и 64. класе Командно-штабног усавршавања, чланови истраживачког тима Универзитета одбране и сарадници на научно-истраживачком пројекту.
 


Учесници студијског путовања имали су прилику да изврше анализу различитих аспеката операција на Солунском фронту на тактичком, оперативном и стратегијском нивоу. У циљу реализације овог задатка посетили су места великих битака и победа српске и савезничке војске дуж северне Грчке, као што су Веви (Баница), Кела (Горничево), Кајмакчалан, Добро Поље и Дојрани.
 
Посебан значај има анализа битака на Кајмакчалану и Добром Пољу. Победа српске војске у Горничевској бици, освајање Кајмакчалана и ослобођење Битоља у јесен 1916. значили су опоравак и консолидацију Српске војске после Албанске голготе, а коначан пробој Солунског фронта на Добром пољу који су у септембру 1918. године извели српски јунаци, у садејству са савезницима на целој линији Солунског фронта, најавио је брзи победнички поход за ослобођење отаџбине и преломан моменат за завршетак Првог светског рата.
 


Учесници студијског путовања први пут су ове године изашли на Добро поље, на граници Грчке и Македоније. О значају велике српске и савезничке победе говорили су француски генерал Бернар Барера и пуковник Марко Зеленовић из Школе националне одбране. Учеснике активности поздравио је грчки генерал Христос Дривас.
 
На Британском војничком гробљу у месту Дојрани, изасланик одбране Уједињеног краљевства у Београду пуковник Никола Илић подсетио је на важност велике победничке битке коју је британска армија водила, заједно са војском Грчке, на том делу фронта, везујући бугарске снаге да не дају подршку својим јединицама на Добром пољу. На спомен обележја погинулим британским војницима, у Дојранију и на Британском војничком гробљу у Солуну, венце је положио Денис Киф, амбасадор Уједињеног краљевства у Београду.
 


Оцењујући реализацију циљева студијског путовања, пуковник др Раде Славковић, начелник Катедре оператике која је носилац реализације пројекта, истакао је да су сви планирани циљеви остварени веома успешно. Учесници активности сагледали су кључне елементе окружења и битака од 1916. до 1918. године. Будући војни лидери на тактичком и оперативном нивоу одлучивања, користећи научене лекције из прошлости, боље ће разумети савремене операције и научено адекватно применити у будућим операцијама. За наставнике Универзитета одбране, студијско путовање је веома корисно у развијању новог наставног облика током процеса школовања официра у Школи националне одбране.
 
Пуковник Славковић посебно је истакао што су на студијском путовању заједно учествовали официри савезничких армија у Првом светском рату, Србије, Уједињеног краљевства, Француске и Грчке, која је ове године пружила одличну логистичку подршку реализацији активности.
 
У славу и част погинулим српским јунацима на Солунском фронту и биткама за слободу Србије, учесници активности положили су венце на спомен обележја у Солуну, на Кајмакчалану, у Ситари, Српском војничком гробљу у Битољу и у крипти цркве Светог архангела Михаила у Скопљу. Студијским путовањем и предстојећи научним скупом почетком новембра, Универзитет одбране обележава стогодишњицу завршетка Првог светског рата.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.09.2018
mp4 (293,78 MB)
Студијско путовање Школе националне одбране