Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2018.

Министар Вулин: Без снажне војске нема слободне Србије



Министар одбране Александар Вулин и командант Копнене Војске Србије генерал-потпуковник Милосав Симовић данас су у нишкој Касарни „Мија Станимировић“ присуствовали обележавању Дана рода артиљерије и Дана мешовите артиљеријске бригаде.

Честитајући у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића Дан рода артиљерије, Мешовите артиљеријске бригаде, Војне полиције и логистичких служби, министар Вулин подсетио је да смо од трешњевог, Карађорђевог топа до „Норе“, прешли дуг и тежак пут.



- Мењала су се оруђа, оружја, команданти, имена армија, мењала су се имена непријатеља и њихових држава, али се једно није променило – чежња српског народа да буде слободан без обзира од кога мора да отима ту слободу и са чиме је ишао у ту одсудну и непрекидну борбу, рекао је министар Вулин, истакавши да нема тог ко може да повуче границу између српске војске и српског народа, који су увек у бој ишли само с једном жељом, вратити се у слободну Србију.

Он је подсетио да и у Шуматовцу и на Куманову, и на Битољу, Церу, Колубари и на Кајмакчалану и у свим биткама и ратовима које нисмо ни изазвали ни тражили, српски народ је имао само једну жељу – вратити се у слободну Србију.

- Генерације пре нас, од Карађорђевих устаника, преко бораца са Кошара и Паштрика, до хероја из Ниша, оставиле су нам право да живимо слободно, да сами одлучујемо ко су нам пријатељи, како ћемо се развијати и због чега живети и трајати. То право, тако крваво изборено нећемо дати никоме и нипошто. Зато сте ви ту. Зато постојите. Да се Србија увек са захвалношћу може ослонити на сваког од вас, поносна и поуздана у вашу снагу, опремљеност и обученост, а изнад свега у ваш морал и непоколебљиво уверење да је само живот у слободи је живот достојан човека, рекао је мнистар одбране подсетивши да нема богатог роба ни богате колоније.

Он је нагласио да само људи и народи који сами одлучују о себи заслужују да се зову људима и да буду народи.

- Без снажне, организоване и задовољне војске, нема слободне и успешне Србије.



Србија је слободна и успешна зато што сте ви успешни, опремљени, обучени и изнад свега заклети њој, рекао је министар војни.

Он је, такође, изразио задовољство што су деца у великом броју присутна на данашњој свечаности.

- Радијем се када их видим како с нестрпљењем очекују своје очеве и мајке, сигурни и поуздани да ће када дођу у ваше године живети у сигурној и слободној Србији, а ње не би било без вас, ваше упорности, снаге и храбрости. Никоме нећемо дати право да одлучује уместо нас. Војска Србије је гарант да ће тако и бити као што је у прошлости увек и било, рекао је министар одбране истакавши да је Србија захвална свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије, те да према њима осећа понос и поштовање када припаднике Војске види постројене или на испуњавању својих свакодневних задатака и обавеза јер зна да је Србија сигурна.

Командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Новица Петровић подсетио је на богату историју коју баштини јединица којом командује, нагласивши да данас, у миру, обучавају своје војнике, јединице, изводе вежбе, стварајући нове генерације артиљераца који ће бити достојни славних предака.

- Чувамо и одржавамо нашу технику, да буде увек исправна и спремна за употребу. Боримо се да нам попуна јединица увек буде у границама одличне оцене као што је и до сада. Радујемо се што ће ускоро у наше артиљеријске јединице стићи нова артиљеријска оруђа из наших фабрика, рекао је он, захваливши претпостављенима на исказаној подршци.



Свечаности у нишкој касарни присуствовали су и председник Скупштине града Ниша Раде Рајковић, председници нишких општина, представници локалних и верских власти, те Минстарства одбране и Војске Србије, као и бројни гости.

Осим Дана рода артиљерије и Мешовите артиљеријске бригаде, данас су у тој нишкој касарни обележени и дани војне полиције, као и техничке, интендантске и саобраћајне службе.

Након свечаног дефилеа јединица и богатог културно-уметничког програма у коме је наступио војни Фолклорни ансамбл „Шајкача“, организован је и „Отворени дан“ те су многобројни гости и суграђани имали прилику да виде тактичко-технички збор наоружања и војне опреме једница које су смештне
у Касарни „Мија Станимировић“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2018
mp4 (362,65 MB)
Министар Александар Вулин
14.09.2018
mp4 (293,48 MB)
Пуковник Новица Петровић
14.09.2018
mp4 (218,1 MB)
Свечаност