Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2018

Дочек наших мировњака из Централноафричке Републике
Припадници седмог контингента Војске Србије, који су претходних шест месеци, у саставу лаке пољске болнице, били ангажовани на медицинском збрињавању снага у мисији Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA), стигли су у раним јутарњим часовима у Београд. Њих 70, на Аеродрому „Никола Тесла“, дочекали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и начелник Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић.Командант српског контингента у мисији MINUSCA пуковник Горан Радосављевић рекао је да су припадници Војске Србије више од пола године извршавали тежишне задатке мисије.

- Команда мисије је задовољна нашим радом. Ценим да смо и овај пут, као и све претходне ротације, примерно представљали Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, нагласио је пуковник Радосављевић.

Према речима команданта војне болнице у седмој ротацији потпуковника др Данила Јоковића, та болница је обавила свој основни задатак - пружање здравствене заштите припадницима Уједињених нација. 

- Показатељ њеног рада је око 6.000 обављених прегледа, 90 медицинских евакуација, ваздушним и копненим путем, као и 350 случајева оболелих од маларије. Наравно, ту су и признања која смо добили за свој рад од руководства мисије. Изазови  у раду су били значајни, у смислу отежаног снабдевања лековима и потрошним материјалом, као и погоршане безбедносне ситуације у граду, рекао је потпуковник Јоковић.Припадници наредне, осме, ротације отпутовали су јуче у Банги, престоницу Централноафричке Републике, где ће наредних шест месеци бити ангажовани у мисији УН.

Осим припадника српске војне болнице нивоа 2, у мисији MINUSCA ангажовани су и официри на штабним дужностима и на дужностима војних посматрача.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2018
mp4 (40,46 MB)
Изјава пуковника Радосављевића
14.09.2018
mp4 (61,79 MB)
Изјава потпуковника Јоковића
14.09.2018
mp4 (64,93 MB)
Дочек мировњака