Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2018.

Наставак пројекта „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916 – 1918“



Реализација научноистраживачког пројекта „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916 – 1918“ настављена је данас у Школи националне одбране. Ове године су у пројекат укључени полазници 61. класе Генералштабног усавршавања и 64. класе Командно-штабног усавршавања, а осим њих укључене су и катедре друштвених наука, логистике и менаџмента из Војне академије, представници Института за стратегијска истраживања и научни посленици с Филозофског факултета и Института за савремену историју.



Заступник начелника Школе националне одбране пуковник Мишо Планојевић поздравио је научне посленике и подсетио да изучавање ратне вештине и данас наука одбране, сеже још од средине 19. века те да је овај пројекат наставак континуитета изучавања наука одбране с аспекта операција.

– Ово је и година у којој се пројекат завршава. Желим да у наставку рада дате свој интелектуални максимум да уобличимо искуство кроз пројекат у коме сви заједно учествујемо, рекао је пуковник Планојевић.

После уводних напомена одржана су два интерактивна панела. Један се односио на анализу стратегијске ситуације у западној Европи, а други на анализу стратегијске ситуације на Балкану, оба у контексту формирања и пробоја Солунског фронта.



Научно-истраживачки пројекат „Историјско-компаративна анализа операција на Солунском фронту 1916 – 1918“, који је започео прошле године поводом обележавања стогодишњице Великог рата, састоји се из четири целине – извођења студијских путовања чланова истраживачког тима, полазника Генералштабног и Командно-штабног усавршавања у зони извођења операција на Солунском фронту, израде семинарских и завршних радова у Војној академији и Школи националне одбране, одржавања предстојећег међународног научног скупа и израде Зборника радова о операцијама на Солунском фронту од 1916. до 1918. године те имплементације модела вежбе у раду са полазницима на усавршавању у Школи националне одбране.

Овогодишње студијско путовање у Грчку биће реализовано од 11. до 16. септембра.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.09.2018
mp4 (54,52 MB)
Стручни скуп