Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2018.

Министар Вулин: Однос према Вучићу је однос према Србији



Посета председника Косову и Метохији је велика дипломатска победа
 
Коментаришући посету председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића Косову и Метохији, у Јутарњем дневнику Радио телевизије Србије, министар одбране Александар Вулин, рекао је да је председник Вучић храбар човек који увек занемари оно што се зове безбедност и опасности које му лично прете и да је тако и овога пута.
 
-  Ситуација јесте веома сложена, ми будно пратимо шта се дешава на терену у мери у којој је то могуће, с обзиром да ми у фактичким смислу не контролишемо територију Косова и Метохије, али ћемо свакако учинити апсолутно све да не дође до било каквог угрожавања безбедности председника Републике Србије. Читава међународна заједница па и Приштина морају да разумеју врло једноставну ствар, да је однос према председнику Вучићу и његовој безбедности однос према Републици Србији, и да сами бирају - рекао је министар Вулин.
 
Говорећи о евентуалним ризицима током посете, министар одбране је истакао да они увек постоје.
 
-  Увек постоје екстремисти који би из било ког разлога могли да угрозе посету председника и његову безбедност. То су сви они којима није у интересу да се коначно постигне решење. Они који буду бранили целовито и независно Косово, њима је Александар Вучић највећа претња и највећи непријатељ, али се Срби на Косову и Метохији искрено радују што им долази њихов председник.
 
Тумачећи вест која је синоћ стигла, да су приштинске власти после интервенције Вашингтона и Европске уније, промениле одлуку о забрани председнику Вучићу да посети Газиводе, министар Александар Вулин је рекао да је посета велика међународна победа председника Вучића.
 
- Председник Вучић је показао да је, за разлику од многих година пре него што је преузео одговорност за управљање Србијом, наша земља равноправан фактор у међународној политичкој арени. Ово је било незамисливо, да се велике силе ставе на страну Србије и да кажу - морате да омогућите председнику Србије да уради баш то што је желео, по плану који је желео и то је за нас већ велика дипломатска победа и јасно је да су се ствари у међународној заједници промениле, а нису се промениле случајно, већ због упорног и стрпљивог рада Вучића још од 2012. године - рекао је гостујући у Дневнику Радио телевизије Србије министар одбране.