Министарство одбране Републике Србије
 
17.08.2018.

Министар Вулин: Приоритет обука активног и резервног састава војске



Министар одбране Александар Вулин, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, обишао је данас обуку војника на добровољном служењу војног рока генерације "Јун 2018" у касарни "Генерал Павле Јуришић Штурм" у Пожаревцу.

Како је истакао министар Вулин, Војска Србије се наоружава и опрема, добија најсавременија средства и по томе без сумње може да се мери са сваком армијом у нашем окружењу.

- Али оно што је неопходно, осим средстава, свакако је и обука. Неопходно је да наш активни састав буде изузетно добро обучен, али наравно да радимо и више него до сада на активирању резервног састава, на обуци наших резервиста и обнављању свега што су знали, али и усвајању нових вештина. Када модернизујете војску ви морате да обучите и активни састав, али и резерву. Ове године смо предвидели да у значајно већем проценту имамо више позива за резервисте и са задовољством могу да кажем да се изузетно и одазивају, нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, Пожаревац, што је и један од разлога зашто је данас ту, је на првом месту у читавој Србији када је реч о одзиву у резерву.

- Више од 80 одсто од оних које позовемо се одмах јави својој војсци и испуни своју дужност. Одбрана земље је не само законска дужност, него је и морална, и никада ниједним актом ни Скупштине ни Владе није укинута. Свако од нас има обавезу да, у складу са својим могућностима и оним што му се одреди, брани своју земљу. Војска Србије напредује, интензивно се наоружава, али Војска Србије ради и више него до сада на својој обуци и ту морамо да будемо у рангу било које светске армије, рекао је министар Вулин.

Он је додао да се активно ради на побољшању положаја припадника Војске Србије.

- Повећане су плате и дневнице, очекујемо да ће брзо почети и са циклусом стамбене изградње за припаднике структура безбедности, водимо рачуна и имамо разумевање и од локалних самоуправа да се омогући да наша деца у вртићима имају приоритет и да брачни другови имају приоритет да се запосле када дођу у нову средину. Цела Србија води рачуна о својој војсци и ја сам веома поносан због тога, закључио је министар одбране.

Генерал Диковић је нагласио да је важно да наш војник буде врхунски обучен и додао да се то постиже само упорним вежбањем, великом вољом и мотивацијом људи.

- Данас смо видели добро организовану обуку и како су нам људи мотивисани, што је нама свима подстрек да у обуку више улажемо. Изузетно сам задовољан овим што сам данас видео, а посебно ме одушевљава мотивација војника и инструктора, и даје наду и веру да наша војска може и мора бити још боља, способнија и попуњенија и за то има потенцијал, рекао је генерал Диковић и додао да Центар за обуку КоВ израста у веома квалитетан центар на овим просторима.



Командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић рекао је да је данас приказана "лепота од обуке, али и лепота од мотивације наших војника".

- Они су показали вољу и срчаност да усвоје знања и вештине неопходне за даље служење војног рока, рекао је генерал Петровић.

Данас је у пожаревачкој касарни приказана обука у четама за обуку специјалности пешадије, оклопних јединица, рода инжињерије и у чети за обуку извиђача и војних полицајаца и артиљеријској батерији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.08.2018
mp4 (217,45 MB)
Изјава министра Вулина
17.08.2018
mp4 (149,29 MB)
Изјава генерала Диковића
17.08.2018
mp4 (59,06 MB)
Изјава генерала Петровића
17.08.2018
mp4 (318,89 MB)
Обилазак