Министарство одбране Републике Србије
 
11.08.2018.

Репрезентација Војске Србије на 42. CISM Светском војном првенству у падобранству



У мађарском граду Солнок, од 9. до 21. августа, одржава се 42. CISM Светско војно првенство у падобранству на коме је међу 38 земаља учесница и наша војна репрезентација.
 
Наша падобранска екипа наступа у саставу потпуковник Слободан Јовановић, мајор Ненад Стојиљковић (судија), заставник прве класе Мирољуб Јанићијевић, заставници Милан Светозаревић и Иван Митић, водник Дејан Цветковић и у женској конкуренцији заставник Радмила Ђурић.
 
Наредних дана такмичари ће одмерити снаге у три падобранске дисциплине – скок на циљ где се скокови изводе с висине од 1.100 метара, групни ликовни скокови који се изводе с висине од 3.200 метара и у дисциплини појединачно-фигуративни скокови с висине од 2.200 метара.
 
Реч је о такмичењу највећег светског ранга, на којем наша репрезентација учествује већ десети пут, а организује се под окриљем Међународног комитета за војни спорт – CISM, чија је чланица и Република Србија.
 
Падобранство је један од четири војна спорта у оквиру CISM и ствар је престижа за земље света учествовати на оваквом такмичењу. Доказ томе је да је ове године позвано 136 земаља, али да само 38, међу којима и Србија, имају падобранце који могу да учествују на такмичењу овог ранга.