Министарство одбране Републике Србије
 
03.08.2018.

Свечаност поводом 15 година чланства Републике Србије у CISM



Свечаност поводом јубилеја 15 година чланства Републике Србије у Међународном савету за војне спортове CISM и церемонија отварања "8. CISM челенџ купа у планинском трчању Копаоник 2018" одржана је данас у конгресној сали Хотела „Гранд“.
15 godina CISM
Државни секретар у Mинистарству одбране Александар Живковић, отворио је, том приликом,  међународно војно такмичење „8. CISM челенџ куп у планинском трчању“, пожелевши добродошлицу гостима и такмичарима у име министра одбране. Честитајући јубилеј, државни секретар Живковић истакао је да спортисти Војске Србије већ 15 година поносно носе заставу Републике Србије, јачајући одбрамбене капацитете наше државе, промовишући нашу Војску и Републику Србију на најбољи начин.

- Користим ову прилику да најавим формирање посебне организацијске целине за спорт у Министарству одбране и Војсци Србије, са спортском јединицом у свом саставу. Тиме ћемо обезбедити да се војним спортистима прикључе и врхунски спортисти, којима ће бити обезбеђени сви потребни услови за адекватан тренинг и наступ на такмичењима из календара националних гранских спортских савеза – нагласио је државни секретар Живковић.
15 godina CISM
Шеф делегације Републике Србије при CISM бригадни генерал Синиша Радовић истакао је да је, током претходних деценију и по, наша делегација уложила значајне напоре на јачању опште физичке спремности, спортског духа и пријатељства припадника Министарства одбране и Војске Србије са припадницима других оружаних снага на бројним манифестацијама у земљи и иностранству.

- Наша делегација, у наредном периоду, развиће стратегију спорта, надоградити је новим циљевима у којима предстоје нови изазови како на такмичењима широм света, тако и у организацији спортских догађаја у Републици Србији – нагласио је генерал Радовић додајући да наше војне спортисте наредне године очекују велики изазови међу којима је и учешће на војним играма у Кини.

Поводом јубилеја, свечаности су присуствовали и високи функционери CISM из Брисела, генерални секретар пуковник Мамби Коита из Гвинеје и председник комисије за атлетику пуковник Мухамед Сулиман из Катара.
15 godina CISM
Пуковник Коита уручио је медаљу CISM шефу делегације Републике Србије при CISM бригадном генералу Синиши Радовићу, за посвећеност неговању вредности те организације и промоцију војног спорта.

На данашњој свечаности, представник комапније Моцарт д.о.о. Борјан Поповић, официјелног партнера Министарства одбране, уручио је спортску опрему атлетској екипи делегације Србије при CISM.

На „8. CISM челенџ куп у планинском трчању“, осим екипе Србије, учествују и екипе оружаних снага Румуније, Пољске, Словеније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе и први пут екипа оружаних снага Руске Федерације.
15 godina CISM
Организатори „8. CISM челенџ куп у планинском трчању“ су Министарство одбране и Војска Србије, технички организатор је Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове CISM, у суорганизацији са општинама Рашка, Брус, Лепосавић, ЈП Скијалишта Србије, Националним парком „Копаоник“, МК Резорт и Атлетским савезом Србије.
 15 godina CISM
Међународни савет за војне спортове CISM, интердисциплинарна светска војна спортска организација, под слоганом “Пријатељство кроз спорт”, окупља оружане снаге 137 земаља света, а Република Србија примљена је као његова 127. чланица на „58. Генералној скупштини и Конгресу CISM“,  са циљем да партиципира у одрживом развоју светског мира и унапређивању међуармијске сарадње, поверења и помирења у региону кроз спорт.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.08.2018
mp4 (250,37 MB)
Свечаност