Министарство одбране Републике Србије
 
02.08.2018

Министар Вулин: Своје слободно небо чуваћемо сами
- Небо над Србијом је слободно и ми ћемо своје небо сами чувати, истакао је данас министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом Дана рода авијације, уприличеној на аеродрому "Батајница".
 


- Захваљујући великом разумевању врховног команданта Војске Србије и великом улагању које читава Србија предузима када је наше ваздухопловство у питању можемо да кажемо да се изједначавамо у технолошком смислу и са другим, далеко напреднијим и богатијим армијама. Ми нећемо као неке друге земље изнајмљивати заштиту свог неба, нећемо никоме плаћати да чува наше небо. Војска Србије, наше ваздухопловство и авијација су у стању већ сада да чувају наше небо и да за то не тражимо помоћ ни од кога, нагласио је министар Вулин.
 


Он је додао да ће модернизација бити настављена, од набавке нових мигова преко нових хеликоптера, до побољшавања материјалног положаја припадника авијације.
 
- Њихове дужности су специфичне, њихова одрицања су таква да то мора бити прихваћено и да се то мора наградити на посебан начин, на чему већ сада радимо са Командом Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, и веома брзо ћемо пред наше припаднике и изаћи с конкретним мерама. Небо над Србијом је слободно, након НАТО агресије никада нисмо били у бољем стању и наше небо ће чувати српска авијација, поручио је министар одбране.
 


Према речима команданта РВ и ПВО бригадног генерала Душка Жарковића данашњи дан је велики празник за све авијатичаре.
 
- Гледамо у будућност с надом да ће она бити далеко боља, а на то нам указује управо опремање РВ и ПВО, како авионима тако и хеликоптерима. Паралелно с опремањем упућујемо наше људе на обуку и у иностранство и очекујемо да ће у наредне две-три године оперативне способности РВ и ПВО бити значајно подигнуте на виши ниво и допринети одбрани наше земље, рекао је генерал Жарковић.
 


После свечаности, министар Вулин и генерал Жарковић положили су венце на споменик Херојима авијације на батајничком аеродрому.
 
На данашњој прослави Дана авијације додељени су летачки знакови, награде и похвале, а приређен је и дефиле јединица.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.08.2018
mp4 (168,86 MB)
Обраћање министра Вулина
02.08.2018
mp4 (315,25 MB)
Обраћање бригадног генерала Жарковића
02.08.2018
mp4 (126,83 MB)
Изјава министра Вулина
02.08.2018
mp4 (81,45 MB)
Изјава бригадног генерала Жарковића
02.08.2018
mp4 (267,08 MB)
Свечаност