Министарство одбране Републике Србије
 
21.07.2018.

Министар Вулин: Поново обнављамо војну инфраструктуру




Министар одбране Александар Вулин отворио је данас, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, реконструисану и модернизовану Пиштољску стрељану у касарни “Генерал Јован Мишковић” у Београду.



Поводом отварања Стрељане приказане су и вежбе “Симулационо гађање стрељачким оружјем на тренажеру”, “Гађање тренутних циљева” и Тактичка вежба са бојевим гађањем у којима су учествовали припадници Батаљона војне полиције специјалне намене “Кобре” и кадети Војне академије.

Како је истакао министар Вулин, захваљујући великом разумевању и подршци председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и подршци Владе Републике Србије, кренуло се у процес обнављања војне инфраструктуре.

- Ово су највећа улагања у Војну академију од њеног оснивања и први пут имамо овако модерну и савремену стрељану, још од давне 1989. године. Влада Србије наменила је 78 милиона динара за оспособљавање свих стрељана у Војној академији и можемо да кажемо да ће наши кадети и припадници специјалних јединица моћи да се обучавају у складу са највишим светским стандардима. Не постоји ништа савременије од овога, а посебно ми је задовољство што могу да кажем да су технологију падајућих мета усвојили управо стручњаци из Војнотехничког института. Дакле, у питању су наша памет и наше знање, нагласио је министар одбране.



Он је истакао да је свако улагање у Војску Србије улагање у наше знање, а то је улагање и у стандард сваког нашег становника и бољи живот сваког грађанина Србије.

- Стрељана ће послужити да будемо боље обучени, а обука је један од приоритета Министарства одбране и Војске Србије. Наш војник мора да буде обучен, опремљен и да буде задовољан. Као што градимо станове за Војску, као што обезбеђујемо нове униформе и оружје, тако обезбеђујемо и обнављање војне инфраструктуре и све оно што је деценијама било намерно и плански занемаривано и уништавано ми обнављамо и стављамо у функцију. Војска Србије је чувар ове земље и зато заслужује највећу пажњу и бригу, закључио је министар Вулин.

Према речима генерала Диковића, данас је отворен јединствен објекат у Министарству одбране и Војсци Србије.

- Објекат има вишеструку намену и не заостаје за објектима у страним оружаним снагама. Омогућава да учимо људе да гађају, од почетне обуке до напредне и завршне, и да проверавамо њихову оспособљеност – ватрену и тактичку обученост, да у затвореном простору можемо истовремено да оценимо да ли је циљ погођен и како је до тога дошло. И припадници “Кобри”, који су данас демонстрирали своју врхунску обученост у гађању, исказали су задовољство. Сигуран сам да ћемо унапредити ватрену оспобљеност, прецизност и тачност у гађању кадета и осталих припадника Војске Србије, рекао је начелник Генералштаба.



Начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан истакао је да је улагање у Пиштољску стрељану, њену адаптацију и реконструкцију, велики допринос унапређењу обуке из области наоружања и гађања.

- Кадети ће у Стрељани реализовати читав низ припремних гађања, тактичких увежбавања и гађања у кретању. Осим ове стрељане, адаптира се и виртуелни део стрељане у којем се припрема за бојева гађања. Хвала свима који су подржали модернизацију Стрељане у коју дуги низ година нису улагана средства, рекао је пуковник Талијан.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.07.2018
mp4 (201,5 MB)
Изјава министра Вулина
21.07.2018
mp4 (263,57 MB)
Покривалица
21.07.2018
mp4 (116,6 MB)
Изјава генерала Диковића
21.07.2018
mp4 (99,06 MB)
Изјава пуковника Талијана