Министарство одбране Републике Србије
 
20.07.2018.

Министар Вулин: Србија је војно неутрална и одлучна да сама доноси одлуке




 
Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовали су данас свечаности поводом завршетка школовања официра 64. класе Командно-штабног усавршавања Школе националне одбране, код Споменика Незнаном јунаку на Авали.
 


Министар одбране уручио је официрске бодеже тројици прворангираних официра и официрима оружаних снага страних земаља, док је начелник Генералштаба уручио уверења о стеченом звању командно-штабног официра полазницима 64. класе Командно-штабног усавршавања.
 
У име председника Србије и врховног команданта Војске Србије, и у своје име,  министар Вулин честитао је полазницима на показаним резултатима и свему што су дали и учинили да се данас сви осећају веома поносним.
 


- Србија је војно неутрална и одлучна да сама доноси одлуке, није земља која се крије и не препознаје зло. Ова генерација је изборила своје право да сама одлучује о себи и то право неће препустити никоме и нипошто. Сами ћемо одлучивати ко су нам пријатељи, а непријатељи нас ионако сами одаберу и препознају. У ратовима које смо водили без своје воље и жеље, показали смо да Србија изнад свега верује у слободу. Само је једна вредност изнад мира, коме тежимо и због којег постојимо, а то је слобода. А слободу чува снажна, обучена и задовољна војска. Само таква Војска Србије је и гарант да ће и Србија одлучивати сама, да ће бити слободна заувек. Срби и не знају да живе другачије, осим као слободан народ који доноси своје одлуке. Зато је Војска Србије ту, да осигура право нашој деци, онима који тек долазе иза нас да сами одлучују, да говоре својим језиком, да верују у оно у шта мисле да треба да верују, да постоје као што су постојали и они пре њих, рекао је министар одбране.
 
Он је нагласио да данас стојимо у сенци великих јунака.
 


- Иако војник има право на страх, онда баш овде може да осети то мало страха да неће бити достојан величине оних који су корачали пре нас. Али, кад гледамо старешине 64. класе знамо да ће бити достојни својих предака и успомене и вредни понављања, истакао је министар Вулин и захвалио свима који су на данашњу свечаност довели децу.
 


-  Гледам вашу децу коју сте довели и хвала вам што чујем нихове гласове, што су ту да поделе радост и понос на своје очеве и што верујете у њихову будућност због које постојимо. Војска Србије се опрема и наоружава, јача је и моћнија него што је била, али Војска Србије изнад свега постоји због вас. Баш због те деце, њихове будућности и права да трају и сами одлучују. На нама је, на овој генерацији, да никоме не препусти право да одлучује уместо нас и да оно што су изборили наши преци не оставимо ником другом. На нама је да Србију учинимо вредном живота у њој, а да наши животи буду вредни понављања, закључио је министар одбране.
 


Командно-штабно усавршавање представља други ниво стручног усавршавања официра. Организује се и реализује као редовно и траје једну школску годину. Школовање у 64. класи завршило је 49 официра, од којих је 44 из Србије, три из Босне и Херцеговине и два из Македоније.
 
Први у рангу 64. класе Командно-штабног усавршавања је мајор Иван Стојадиновић, други у рангу мајор Радован Петровић, а трећи је мајор Дејан Никитовић.
 
Мајор Стојадиновић обратио се присутнима у име полазника.
 


- Командно-штабно усавршавање представља прекретницу у каријери официра и значајан корак у њиховом оспособљавању за преузимање најодговорнијих дужности у Министарству одбране и Војсци Србије. Такође, представља и признање и моралну сатисфакцију за остварене резултате у претходном периоду, али и одговорност за професионално обављање дужности на будућим формацијским местима, рекао је мајор Стојадиновић.
 
У данашњој свечаности учествовао је и Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије под вођством диригенткиње Катарине Божић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.07.2018
mp4 (257,24 MB)
Обраћање министра Вулина
20.07.2018
mp4 (151,38 MB)
Обраћање мајора Игора Стојадиновића, првог у рангу
20.07.2018
mp4 (271 MB)
Додела уверења
20.07.2018
mp4 (187,72 MB)
Додела бодежа