Министарство одбране Републике Србије
 
19.07.2018.

У посети српским мировњацима на југу Либана




Пре нешто више од месец дана, 177 припадника Војске Србије придружило се мировним снагамa у мултинационалној операцији UNIFIL у Либану.
 
Најважнији задатак српских мировњака у Либану је чување мира дуж „плаве линије“, а базе у којима су смештени налазе се у секторима Исток и Запад. А да тај задатак раде професионално и одговорно, сведоче похвале и веома позитивни утисци команданата шпанског и италијанског контингента, у чијем саставу су наше "плаве беретке", али и колега из оружаних снага које су, такође, ангажоване у тој мисији.
 
Иако је њихово ангaжовање у оквиру 13. ротације тек започело, већ на први поглед делује да су се наши мировњаци добро прилагодили свакодневним задацима, али животу и динамици које подразумева боравак у мисији. По војничким вештинама већ их сви знају и хвале, на смештај и храну се не жале, једино у чему сву сви сложни је да им тешко пада једино одвојеност од породице. Али, уз интернет и друштвене мреже, комуникација са најмилијима код куће је знатно олакшана.
 
Свакодневни задаци одређују динамику живота и рада у мисији, а оно чега су сви мировњаци свесни је да безбедносна ситуација у сваком трену може да се промени. То наглашава и заменик командира одељења у другом стрељачком воду десетар Горан Ђошић и истиче да до сада није било никаквих проблема, као и да током патрола нису приметили никакве драстичне промене.
 
- За сада је све мирно, у најбољем је реду. Са становиштвом комуницирамо на енглеском језику, мада они помало говоре и шпански – наглашава десетар Ђошић додајући да је надгледање мира између Либана и Израела њихов главни задатак.
 
Његов колега на бази 7-2, заменик командира трећег одељења у другом стрељачком воду, десетар Ненад Крстев, истиче да су се већ навикли на све услове које пружа ова база и задовољни су.
 
- Током дана, кад се одради патрола, враћамо се у базу. После тога имамо слободног времена. Приоритет је надгледање границе, односно "плаве линије", линије разграничења између Израела и Либана. До сада, у ових месец и по дана, није било никаквих проблема. Надамо се да ће у наредном периоду тако да буде. Ми ћемо се трудити с наше стране – наглашава десетар Крстев.
 
Међу нашим мировњацима је и неколико припадница Војске Србије, а једна од њих је поручник Марина Николић, иначе запослена на бази „Југ“ као лекар у амбуланти. За мисију се одлучила јер је чула добре утиске од колегиница из претходних ротација  које су истицале да је реч о једном лепом искуству.
 
- Посао је такав да често излазим и ван базе, као помоћ цивилном становништву. Посла за жену лекара има нарочито у селима где је већинско муслиманско становништво, а то се и види јер се више обраћају сада када сам ја ту – наглашава поручница Николић додајући да се њен свакодневни посао не разликује превише од оног у јединици, али да јој је увек изазов када се посећују села у којима је раније било инцидената.
 
Према речима десетара Александра Цветковића из Врања, добре припреме које су претходиле доласку у мисију допринеле су да се прилагоде брже.
 


- Наш главни задатак у бази је обезбеђење ове базе и ангажовани смо, такорећи, 24 часа дневно, али имамо и време за одмор. Конкретно, ја сам у соби за видео-надзор и надгледам камере. Мени је припао лакши део посла, али је и већа одговорност – наглашава десетар Цветковић додајући да је реч о добро уиграним тимовима који добро раде свој посао.
 
Десетар Горан Пешић, такође Врањанац, на дужности стрелца-болничара, каже да ангажовање у мисији захтева стриктно поштовање процедура и опрез 24 сата дневно.
 


- Инцидената није било и надамо се да неће ни бити – истиче десетар Пешић. Говорећи о свакодневном животу у мисији, он каже да са породицом комуницира путем Интернета, друштвених мрежа, додајући да највеће заслуге за бригу о деци и домаћинству припадају његовој супрузи, која је код куће и води рачуна о свему док је он у мисији.
 
Најодговорнији старешина нашег контингента, старији национални представник у мисији UNIFIL у Либану потпуковник Бранислав Стевановић, истиче да су наши мировњаци ангажовани у оквиру шпанског контингента, на специфичним задацима који су карактеристични за ову зону операције.
 
- Реч је о патролама у оквиру којих се постављају осматрачнице, као и контроле кретања дуж „плаве линије“, посебно на местима где су се у претходном периоду догађали инциденти између израелских оружаних снага и либанског становништва. Наш задатак је да контролишемо стање у зони операције, да помогнемо либанским оружаним снагама да успоставе режим контроле овде уз „плаву линију“ и да се одржи стабилност у што дужем периоду у зони операције – нагласио је потпуковник Стевановић.
 


Оно по чему ће припадници 13. ротације памтити свој боравак у "земљи кедрова" је и посета делегације Министарства одбране и Војске Србије, предвођена министром одбране Александром Вулином, коју су чинили и командант Копнене војске генерал–потпуковник Милосав Симовић, командант Четврте бригаде пуковник Слободан Стопа и начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране  пуковник Милан Ранковић.
 
Дводневна посета је била прилика за сусрете са најодговорнијим старешинама у UNIFIL-у, али и за разговор са нашим "плавим береткама" који су ангажовани у тој мисији. Министар Вулин је, том приликом, оценио да је посао мировњака веома тежак, али да наши војници имају потребу да усвоје нова искуства, да нешто науче, да репрезентују своју земљу, али и да помогну људима.
 
Тренутно Војска Србије учествује са 322 припадника у пет мултинационалних операција УН и четири ЕУ што Републику Србију сврстава на девето место контрибутора у Европи. У мировним мисијама Уједињених нација ангажовано је 300 припадника Војска Србије.
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.07.2018
mp4 (83,09 MB)
Министар Вулин
19.07.2018
mp4 (102,24 MB)
Потпуковник Стевановић
19.07.2018
mp4 (153,03 MB)
Поручник Николић
19.07.2018
mp4 (45,72 MB)
Десетар Ђошић
19.07.2018
mp4 (67,22 MB)
Десетар Крстев
19.07.2018
mp4 (75,18 MB)
Десетар Цветковић
19.07.2018
mp4 (100,32 MB)
Десетар Пешић
19.07.2018
mp4 (295,86 MB)
Посета