Министарство одбране Републике Србије
 
18.07.2018.

Министар Вулин: УН поносне на српске војнике у UNIFIL, желе да унапреде сарадњу




Другог дана посете мировној мисији Уједињених нација у Либану UNIFIL министар одбране Републике Србије, Алeксандар Вулин посетио је Сектор Исток, базе 7-2 и 9-66 које су под командом шпанског батаљона, а у којима је ангажован српски национални контингент и састао се са командантом мисије UNIFIL генерал-мајором Мајклом Беријем.
 
Генерал-мајор Бери, веома задовољан резултатима које постижу српски војници ангажовани у UNIFIL мисији, разговарао је са министром Вулином о могућностима проширења сарадње.
 


"Српска војска се веома цени. Допринос државе Србије и Војске Србије је веома видљив у UNIFIL мисији и где год се појаве наши мировњаци можемо да кажемо да импонују својим људским и стручним квалитетима. Ми смо, наравно, спремни и да унапредимо сарадњу са Уједињеним нацијама и да обезбедимо већи број наших мировњака тамо где проценимо да је то потребно.

Где год се појави Војска Србије она оставља изузетно добар утисак и то је нешто што касније значајно помаже и нама у нашим дипломатским напорима, не само да представимо нашу земљу, већ и да када дође време да се ове земље које су угрожене ратовима, због којих и постоје мировне мисије,  обнављају и граде, онда на првом месту, послове добијају земље које су учествовале у мировним мисијама. Тако да улагање у мировне мисије јесте и улагање у нашу будућност и улагање у нашу економију", изјавио је министар Вулин.
 
Генерал Бери је истакао да Србија даје значајан допринос миру у Јужном Либану.

"Значајан су учесник UNIFIL-a међу 42 земље, колико их је до сада укључено. Србија је обезбедила 177 војника. Присутни су од 2010. године. Распоређени су широм мисије у оба Сектора као и у мом штабу. Задовољан сам њиховим доприносом. Надам се да ће Србија наставити да шаље такве професионалце у мисију јер су заиста добри у свом послу и поносни смо на њихово учешће у UNIFIL-у", рекао је генерал Бери.
 
Припадници српског националног контингента су распоређени у три базе UNIFIL мисије. Ангажовани су на штабним и командирским дужностима и као елемент националне подршке.
 


Министар Вулин се са делегацијом коју чине генерал-потпуковник Милосав Симовић и пуковник Слободан Стопа, у бази 7-2, састао и са командантом Сектора Исток бригадним генералом Хозеом Мартинезом Фалером који је нагласио да је српски национални контингент у потпуности интегрисан у мултинационалну бригаду Сектора Исток. Додао је да је лично учествовао у сертификовању српских војника пре доласка у зону операција и да је њихова спремност оптимална.

"Оно у шта ја не сумњам јесте да су српски војници изузетни професионалци и сигуран сам да су испунили своју мисију на величанствен начин", рекао је генерал Фалеро.
 
Према речима команданта Сектора, тренутна ситуација у региону је мирна и поред свакодневних мањих инцидената у близини "Плаве линије". 
Мандат мисије UNIFIL истиче 31. августа, али ће највероватније бити продужен, као што је и до сада продужаван сваке године.
 
Привремене снаге Уједињених нација у Либану једна су од најстаријих активних мисија под окриљем УН. Мисија је формирана 1978. године у јеку либанског грађанског рата и израелске окупације. Зона распореда снага и извршавања задатака UNIFIL је реон дуж 120 километара "Плаве линије" која раздваја Израел и јужни део Либана. У мисији UNIFIL ангажовано је око 11.000 војника из 42 земље.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.07.2018
mp4 (82,34 MB)
Министар Вулин
18.07.2018
mp4 (68,3 MB)
Генерал-мајор Бери
18.07.2018
mp4 (212,82 MB)
Бригадни генерал Фалеро
18.07.2018
mp4 (187,71 MB)
Обилазак