Министарство одбране Републике Србије
 
16.07.2018.

Отворена изложба „Голгота и Васкрс“




У Великој галерији Дома Војске Србије у Београду отворена је изложба слика „Голгота и Васкрс“ Предрага Пеђе Ђаковића. Реч је о делима која обухватају један од најзначајнијих делова опуса тог уметника, посвећеног страдању српске војске кроз историју. Лајтмотив поставке, која ће бити пред публиком до краја јула - трагедија као судбина и вечна слава, дат је у 22 слике, од Косовског боја, преко голготе и страдалничких подвига српске војске током Првог и Другог светског, па све до новијих ратова.
 
Поздрављајући присутне, пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана" истакао је да се војникова жртва разликује од свих других по величини ризика коме се војник излаже у драматичним ратним околностима.
 
Аутор Предраг Пеђа Ђаковић, захваљујући посетиоцима што с њим деле, како је истакао, овај величанствен моменат, подсетио је да је Дом Војске изграђен доприносима ратника, иако је краљ Александар био највећи доброчинитељ, ова кућа је света и натопљена крвљу за слободом.
 
Изложбу је отворио Радован Калабић, истичући да није реч о обичном отварању изложбе,  већ о културно- идентитетској свечаности  коју нам је приредио врсни ђак славне "прашке сликарске школе".
 
Посебан "печат" свечаности дали су студенти Академије лепих уметности и мултимедија у Београду, који су,  под менторством драмске уметнице, професорке Биљане Ђуровић, праћени традиционалним појањем Катарине Гојковић и Немање Перкучина, извели драмски приказ у коме су говорили текстове посвећене највећим српским епопејама и ратницима од Косовског боја до наших дана.