Министарство одбране Републике Србије
 
07.07.2018.

Министар Вулин у Братунцу: Не смемо престати да се сећамо страдалих




Током данашње посете Братунцу, изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин присуствовао је у Дому културе приказивању документарног филма „Суза анђела“, посвећеног Слободану Стојановићу из околине Зворника, који је 1992. године зверски убијен као дванаестогодишњи дечак, поводом обележавања 26 година од страдања подрињских Срба.



Обраћајући се окупљенима, министар Вулин је рекао да смо и данас сами, над јамом нагнути, сабрани око гробова, сами у свом болу и нема никога да пожали, да заплаче, бар да каже да разуме колико боли, да пожали – нема никога.

- Сами смо, деценије након масакра, злочина и зла, само са црним марамама мајки Братунца, за којима нема ко да плаче. Сами. И сваког јула, покушају да нас натерају да прихватимо кривицу и свако зло које су чинили, као оправдану и праведну казну овом народу, можда само зато што је ту постојао. А другог зла и друге кривице у српском народу нема – истакао је министар Вулин.



Према његовим речима, тражили смо од свог народа, ма како тешко било и у временима тежим него што су ова, да разуме и прихвати и туђу муку и туђу бол, а сада тражимо од свог народа да не заборави и да не престане да се сећа своје боли.

- Зато што смо заборавили Брод на Дрини, дочекао нас је Братунац, зато што смо заборавили Јасеновац, дочекала нас је „Олуја“, зато што смо заборавили ужасе балиста, дочекала нас је `98. и злочини ОВК. Зато данас од вас и који се сећате и који се не сећате, тражим да говорите, да говорите својој деци, да говорите туђој деци, да причамо, да се сећамо и да будемо једно, па онда бар бол може да нас уједини – нагласио је министар Вулин додајући да тражи од свих, али и од себе, да говоримо гласно и да не допустимо да сваког јула од нашег народа праве геноцидан и народ зла, који стално некоме мора за нешто да се извињава и правда, а његов бол и његове ране не мора да погледа баш нико.



Тражим од вас, поручио је министар Вулин, да чувате Републику Српску, насталу да се јасеновачки геноцид и братуначки ужас више не би поновили, додајући да немао право да допустимо да нестане оно што је генерација храбрих створила.

- Срби су је створили, најбољи међу нама, Срби могу да је униште, најгори међу нама и не дајте никада и не помислите икада да Републику Српску и Србе у њој може ико више да воли са стране од вас самих – нагласио је министар Вулин.

У братуначком Дому културе окупљенима се се обратили и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, као и начелник Општине Братунац Недељко Млађеновић, а том приликом је и најављено подизање меморијала у том граду као сећање на подрињске жртве.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.07.2018
mp4 (93,96 MB)
Покривалица
07.07.2018
mp4 (299,97 MB)
Обраћање министра Вулина