Министарство одбране Републике Србије
 
06.07.2018.

Наш начин да не заборавимо хероје са Паштрика




Министар одбране Александар Вулин обишао је данас на падинама Влашких планина код Димитровграда локацију снимања сета документарно-играног филма о борбама на Кошарама и Паштрику 1999. године.

Том приликом, министар Вулин истакао је важност снимања оваквог пројекта како би битке и хероји који су учествовали у њима били отргнути од заборава.



- Као што је Војска Србије била плански уништавана и плански занемаривана од 1999. године на овамо, као што су се заиста трудили да ова војска заборави себе и да народ заједно са њом заборави војску, заборави своју епопеју током НАТО агресије, тако су се трудили да се забораве и битке као што су Кошаре и Паштрик. Ми смо ту да од заборава отргнемо Кошаре и Паштрик, и 549. моторизовану бригаду и 63. падобранску бригаду и 72. специјалну бригаду, да отргнемо све припаднике Војске Југославије, у то време, који су се тако пожртвовано и тако храбро борили за своју земљу. Двадесет година су покушавали да ову армију униште, плански, намерно, да ову армију разоружају, да је умање, да њене најбоље старешине и најбоље војнике отерају из ње и што даље, али исто тако су 20 година покушавали да натерају Србију да заборави своју војску, Кошаре и Паштрик. Ово је наш начин да не заборавимо и да кажемо да је оно најважније и најснажније што је у нашој војсци јесте морал, јесте сећање људи на најбоље, на хероје и жеља да буду баш такви хероји. Због тога ово радимо и наставићемо ово да радимо - поручио је министар Вулин.



Он је истакао да 20 година НАТО агресије нећемо дочекати а да немамо историјске доказе о свему што се дешавало и да немамо нешто што можемо да прикажемо читавој нашој нацији.

- Битке на Кошарама и на Паштрику су оно што ћемо показати нацији тог дана и оно што ћемо показати читавом свету. Битка на Кошарама је истргнута од заборава, сада је време да од заборава отргнемо и битку на Паштрику и да покажемо сва она места где се покушала копнена интервенција. Нису Кошаре биле једино место где је био покушај копнене интервенције, био је то и Паштрик и друга места, а наша војска је и тада и сада била у стању да сачува нашу земљу и наш интегритет. Све што су ти момци, јунаци, урадили 1999. године радила би и ова војска и сваки од ових момака данас би био достојан јунака с Кошара и јунака с Паштрика - рекао је министар одбране.



Према речима ауторке филма Слађане Зарић, на обронцима Влашке планине снимају се сцене о делу борби које су се водиле на Паштрику, а зимус смо радили реконструкције догађаја и трагичних прича које су се дешавале на Кошарама.

-Морам да напоменем да вероватно није популарно поредити Паштрик и Кошаре, али оно што овим филмом и снимањем које ових дана овде обављамо, желим да нагласим да ми се некако чини да је Паштрик запостављен, а да је у војничком смислу био заиста невероватан. То су момци који су десет дана имали константне нападе албанских снага, које су вршене како током дана, тако током ноћи. Говоримо о пешадијским нападима и артиљериским нападима и ту су НАТО снаге бацале тепих бомбе, које су биле просто невероватне. То је на неки начин било десет дана пакла, које је та јединица, у војничком смислу, заиста одлично одрадила – нагласила је Слађана Зарић додајући да су то били момци који су бранили отаџбину, а које смо ми можда заборавили, а овај филм је покушај да их отргнемо од заборава.  



Војнофилмски центар „Застава филм“ и Радио-телевизија Србије, уз подршку Министарства одбране, почетком године започели су снимање документарно-играног филма о борбама на Кошарама и Паштрику 1999. године. Филм ће бити емитован на двадесетогодишњицу НАТО бомбардовања као захвалност свима који су штитили границу отаџбине током 1999. године, али и почаст онима који су дали животе за одбрану земље.

Филм је посвећен управо херојима Кошара и Паштрика, онима који су дали живот за отаџбину и свима који су се даноноћно борили да зауставе копнену агресију шиптарских терориста на територију Косова и Метохије.

Министарство одбране и Војска Србије пружају максималну подршку снимању филма, дајући специјалце, војнике, технику и материјална средства за реализацију снимања играних сцена филма. Такође, стручни консултанти на филму су војна лица која су тада била у рејону Кошара и Паштрика и који најбоље познају дешавања и људе који су учествовали у борбама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.07.2018
mp4 (199,04 MB)
Министар Вулин
06.07.2018
mp4 (141,92 MB)
Ауторка филма Слађана Зарић
06.07.2018
mp4 (66,61 MB)
Снимање филма