Министарство одбране Републике Србије
 
06.07.2018.

Омаж Ангелу Шуреву




Весело и полетно, из све снаге – тако би се могао окарактерисати музички омаж легендарном диригенту Ангелу Шуреву који су на Коларцу приредили синоћ Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ и клавирски дуо Татјана Шурев и Ирена Кофман.

Концерт посвећен великом диригенту који је својевремено водио и „Бинички“, почео је скупом бисера оперских увертира „TuttaForza” што управо значи из све снаге, а чији је аранжман својевремено урадио Ангел Шурев.



„Трудили смо се да обухватимо оно што је Ангел радио“, рекла је у обраћању публици пијанисткиња  Татјана Шурев, ћерка славног диригента, која је заједно са руско - америчком пијанисткињом Иреном Кофман  наступила вечерас.

 „Шурев је, пре свега, оставио траг у људима, а то је можда и важније од успешног концерта. Неизмерно сам захвална Министарству одбране и  Ансамблу „Бинички“ зато што су иницирали овај пројекат и организовали концерт.“



Програм вечери је обухватао махом композиторе и композиције чију је оркестрацију  радио сам Шурев – од Клементијевих сонатина преко песама генијалног Џорџа Гершвина, композитора који је џез увео у класичну музику, до Концерта за два клавира и оркестар у Д-молу Франса Пуланка. Кроз овај  репертоар, публику Коларца водиле су, поред „Биничког“, Ирина Кофман, шеф катедре за клавир Флорида Атлантик Универзитета и Татјана Шурев, музички директор Академије Св. Агнеса у Мајамију.

Диригент је био маестро Павле Медаковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА