Министарство одбране Републике Србије
 
29.06.2018.

Конкурс за пријем самофинансирајућих студената на докторске академске студије



 
УНИВЕРЗИТЕТ ОДБРАНЕ У БЕОГРАДУ
      ВОЈНА АКАДЕМИЈА

расписује
К О Н К У Р С
за пријем студената на докторске академске студије
 

Војна академија Универзитета одбране у Београду у школској 2018/2019. години на докторске академске студије уписује самофинансирајуће студенте за следеће студијске програме:
Атомско-биолошко-хемијска одбрана – 5 студената
Војномашинско инжењерство – 7 студената
Војноелектронско инжењерство – 7 студената
На конкурс се могу јавити кандидати који испуњавају следеће услове:

Општи услови конкурса
да су држављани Републике Србије
да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци
да не постоји безбедносни ризик да кандидат буде при­мљен на школовање (утврђује надлежна целина Мини­старства одбране а образац за безбедносну проверу преу­зима се на интернет страници Војне академије, www.va.mod.gov.rs).

Посебни услови конкурса
на докторске академске студије може се уписати лице које има завршене мастер академске студије са најмање 60 ЕСПБ бодова, односно, да је укупно са претходним образовањем остварило најмање 300 ЕСПБ;
на докторске академске студије може се уписати лице које има академски назив магистра наука према прописима који су важили до ступања на снагу Закона о високом образовању, ако није стекло звање доктора наука по раније важећим законским прописима у року који је утврђен законом;
познавање страног језика и
пријемни испит се полаже уколико су кандидати оба или један од нивоа претходног школовања завршили са просечном оценом мањом од 8,00.
Начин конкурисања и поступак спровођења конкурса:
Кандидати подносе пријаве препорученом поштом на адресу: Улица генерала Павла Јуришића Штурма 33, Београд или лично у канцеларији општих послова Војне академије (током трајања конкурса).
Образац пријаве се преузима на интернет страници Војне академије (www.va.mod.gov.rs).
Уз пријаву за конкурс кандидати подносе оверене фотокопије следећих докумената:
уверење о држављанству Републике Србије;
извод из матичне књиге рођених;
дипломе или уверења које није старије од годину дана о завршеном школовању на претходним нивоима школовања;
уверење надлежног органа да се против њих не води кривични поступак или поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци, не старије од шест месеци;
документ (додатак дипломе) о степену познавања страног језика и
списак научних и стручних радова.
Пријемни испит за кандидате који имају просечну оцену, једног или оба нивоа претходног школовања мању од 8,00 реализоваће се у Војној академији дана 12.9.2018. године са почетком у 16.00 часова.
Приликом доласка на пријемни испит у Војну академију, кандидати морају са собом обавезно да имају документ за личну идентификацију (лична карта или пасош).

Прелиминарна ранг листа биће објављена на интернет страници Војне академије 14.9.2018. године, а коначна ранг листа 26.9.2018. године.
Кандидат који сматра да су његова права повређена, може поднети приговор декану Војне академије у року од три дана од дана објављивања прелиминарне ранг листе кандидата. Декан Војне академије доноси решење по приговору кандидата у року од три дана од дана пријема приговора. На решење декана, кандидат може изјавити жалбу начелнику Војне академије у року од три дана од дана пријема решења. Начелник Војне академије решава по жалби у року од три дана од дана њеног пријема.

Упис кандидата обавиће се у Војној академији 27. и 28.9.2018. године од 08.30 до 14.30 часова.
Трошкови уписа износе 1.000,00 динара и уплаћују се на рачун Војне академије 840-19540845-28 са позивом на број 1227423133384462. Укупан износ школарине на доктроским академским студијама је 460.000,00 динара а прве године школовања је 180.000,00 динара. Начин плаћања школарине регулише се Уговором о школовању.

Мерила за утврђивање редоследа кандидата:
просечна оцена са претходних студија (изражена на две децимале) множи се са 5, па по овом основу кандидат може да оствари најмање 40, а највише 50 бодова. Уколико се захтевају два нивоа школовања, просечне оцене се множе са 2,5, а добијени производи се сабирају;
по основу дужине студирања
20 бодова за студије претходног нивоа завршене најкасније до  краја једне школске године дуже од трајања студија,
5 бодова за студије претходног нивоа завршене најкасније до краја две школске године дуже од трајања студија,
уколико су услови за упис на студије претходно завршена два нивоа студија, по истим критеријумима се за сваки ниво студија додељује 10, односно 2,5.
у случају да кандидати на основу претходна два критеријума имају исти број бодова, вредновати и квантитативно исказивати публиковане радове кандидата према Правилнику о поступку и начину вредновања и квантитативног исказивања научноистраживачких резулта­та истраживача (Службени гласник РС, бр. 24/16 и 21/17);
у случају једнаког броја остварених бодова предност има кандидат са већом просечном оценом са претходних студија, а уколико се од кандидата захтевају два нивоа претходног школовања, предност има кандидат са већом просечном оценом са основних студија.
Остала обавештења у вези са конкурсом могу се добити у Одсеку за питања кадета, студената и слушалаца на телефон 011/3603-112 или 011/3603-194 или преко електронске поште upis@va.mod.gov.rs.

Конкурс је отворен од 25.6.2018. до 31.8.2018. године