Министарство одбране Републике Србије
 
22.06.2018.

Министар одбране на завршној вежби кадета Војне академије



Убудуће више војничке обуке кадета
 
Министар одбране Александар Вулин обишао је данас, на ИВП „Пасуљанске ливаде“, учеснике завршне вежбе „Дипломац 2018“, кадета 139. класе Војне академије.
 
Министар је рекао да су кадети Војне академије „оно што је најдрагоценије у нашој војсци“ и најавио од следеће школске године више теоријске и практичне обуке војних академаца.
 
- Будући официри су данас показали шта су научили, какво ће знање пренети нашим војницима и шта ће радити када буду преузели своје важне и одговорне дужности. Као и сваке године, ми унапређујемо обуку, вештину и теоријски рад. Од идуће године ћемо имати више војничких предмета и више ће се времена проводити у непосредној обуци, логоровању и припремама за оно што сваког официра чини правим официром, рекао је министар Вулин и додао да ће услови за живот у Војној академији бити значајно побољшани, као што се већ и побољшавају.
 
Министар одбране нагласио је да Војска Србије као свој приоритет ставља обуку, усавршавање и стручно напредовање својих припадника и официра.
 
- Само војска која има школованог официра, официра који је прошао све дужности, и теоријску и практичну обуку, може да буде сигурна да ће радити и напредовати. Ми се убрзано наоружавамо, набављамо све најмодерније системе у свим областима развоја наше војске, али да би то било употребљиво, да би имало сврху, наш официр мора да буде обучен и спреман. Зато ће му бити обезбеђени најбољи могући услови за обуку и школовање, али се од њега очекује да да све од себе и од њега се очекује да учи, ради, напредује и увек буде спреман да служи својој земљи, рекао је министар Вулин.
 
Начелник Војне академије пуковник Мирослав Талијан нагласио је да, као и сваке године, Војна академија реализује комбиновано логоровање кадета у теренским условима.
 
- Након стицања знања, вештина и навика у учионици излазе на терен и успешно демонстрирају знање које су стекли и то директим погоцима у мете и циљеве који су им задати, истакао је пуковник Талијан.
 
Заменик командира батерије главног одговорног на ватреном положају кадет Немања Прибичевић пратио је рад на ватреном положају и контролисао рад командира одељења.
 
- Када се све радње обаве, мој задатак је да доставим извештај командиру батерије о готовости за дејство. После тога, гађање може да почне када стигне команда командира батерије. Задовољан сам радом кадета, све је било спремно за извршење вежбе, мало су нас временски услови омели, али смо успели и гађање је извршено према плану, изјавио је кадет Прибичевић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.06.2018
mp4 (111 MB)
Министар Александар Вулин
22.06.2018
mp4 (31,38 MB)
Пуковник Мирослав Талијан
22.06.2018
mp4 (34,26 MB)
Kадет Немања Прибичевић
22.06.2018
mp4 (140,57 MB)
Обилазак