Министарство одбране Републике Србије
 
15.06.2018.

Срби и Руси су увек били на бољој страни света




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас волонтерској акцији уређења Руског Некропоља на Новом гробљу у Београду, у оквиру обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата и 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије.
 
Осим министра одбране, волонтерској акцији присуствовали су патријарх српски Иринеј, заменик градоначелника Београда Горан Весић, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев и представници компаније „Гаспром њефт“.
 


Министар одбране подсетио је да Срби и Руси деле историју, и то не само зато што су рођени као Словени и што су православци, већ зато што су изабрали да деле вредности због којих су увек били на истој страни света.
 
– Срби и Руси су увек били на истој, бољој страни света и никада нису пропустили да се сврстају баш тамо где су слобода и истина. Нас су, осим заједничког порекла и заједничке религије, повезали и држали заједно кроз историју вредности због којих живимо и због којих умиремо – слобода изнад свега. Замислите да нема доприноса Срба и Руса победама у Првом и Другом светском рату, да ли би се историја света писала на исти начин? Ко би данас владао светом да Срби и Руси нису у Првом и Другом светском рату дали тако сјајан и тако страшан допринос победи слободе, рекао је министар Вулин упитавши какав би био свет да Срби и Руси нису делили заједничку историју и да нису делили заједничке вредности.
 
Према његовим речима, данашње окупљање на Руском Некропољу још једна је потврда да су вредности слободе и права на избор, као и право одлучивања о себи и будућности своје деце, наше вредности.
 


– Овај споменик и ове светле кости још једном нас подсећају да не смемо да будемо мањи од својих предака. Нисмо се ми данас овде сакупили само зато што хоћемо да подсећамо на нашу историју и на наше славне и светле претке, већ смо овде зато што имамо и зато што хоћемо да делимо заједничку будућност. Односе Србије и Русије, односе Срба и Руса, не смемо никада свести само на то да се окупимо да причамо о Достојевском, или да погнемо главу у немом поштовању пред славним и светлим гробовима наших предака. Односи Срба и Руса, односи Србије и Русије, односи су заједничке будућности, будућности коју смо изабрали, а која је на добро и Србима и Русима и добро читавом свету. Слава херојима Првог светског рата, слава свим онима који су своје животе узидали у темељ слободе српског народа и у темељ слободе руског народа, али и радост због заједничке будућности у којој ће наша деца сама одлучивати о својој судбини, рекао је министар Вулин подсетивши да сваки пут у историји када смо сами о себи одлучивали били смо и велики и усправни и богати и поштовани.
 
Након молитве, патријарх Иринеј је у својој беседи подсетио присутне да су за православне хришћане гробља света места на земљи, а да у Руском Некропољу почивају тела наше браће Руса, оних који су положили своје животе у борби за слободу нашег народа.
 
У овиру данашње волонтерске акције министар одбране је са амбасадором Руске Федерације Чепурином посадио дрво брезе, док су многобројни волонтери чистили територију Руског гробља, садили цвеће и радили на обнови надгробних натписа.
 


Циљ акције је очување историјско-меморијалног наслеђа Руске Федерације у иностранству, обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата и 180 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Русије, као и подршка иницијативи Русије да се 2018. година прогласи годином добровољаца и волонтера у Руској Федерацији.
 
Руски Некропољ је највећа спомен-гробница руских емиграната у свету и истовремено јединствен споменик братских односа два народа – српског и руског. Састоји се из три целине: Меморијалног споменика „Руске славе“, Иверске капеле и парцеле која има 775 загробних места у којима почива око 3.000 људи, руских војника који су се у Првом светском рату борили за слободу Србије, као и руских имиграната који су пред Октобарском револуцијом 1917. године уточиште нашли у Србији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.06.2018
mp4 (271,01 MB)
Министар Вулин
15.06.2018
mp4 (212,71 MB)
Покривалица