Министарство одбране Републике Србије
 
14.06.2018

Обележена 19. годишњица од завршетка битке на КошарамаПоводом обележавања 19. годишњице од завршетка Битке на Кошарама, делегација Министарства одбране и Војске Србије, породица Церна, представници Општине Ковачица, Месне заједнице Дебељача и Удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије  положили су данас венце код споменика Тибору Церни, једном од  погинулих хероја у битки на Кошарама.

Државну церемонију обележавања завршетка Битке на Кошарама предводио је државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован СтанковићОрганизатор државне церемоније је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Ковачица.
 
Битка на Кошарама била је битка између припадника Војске Југославије и шиптарских терориста из такозване ослободилачке Војске Косова. Битка се водила око граничног прелаза Раса Кошарес на граници Србије (тадашње СР Југославије) и Албаније између 9. априла и 10. јуна 1999. године током НАТО агресије на Србију. Циљ напада са албанске стране била је копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. После тешких борби ВЈ успела је да порази нападаче и спречи њихов улазак на КиМ. Припадници ОВК успели су да заузму караулу Кошаре због артиљеријске подршке Војске Албаније, подршке НАТО авијације и малог броја војника ВЈ на томе подручју који су морали да се повуку, али су поражени у њиховом плану копнене инвазије на том правцу упркос подршци коју су имали. Битка за Кошаре је званично завршена 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а повукла са Кошара.

Од 2017. године обележавање годишњице Битке на Кошарама је саставни део Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.