Министарство одбране Републике Србије
 
13.06.2018.

Разговори о политици одбране са СР Немачком




Званични разговори између делегација Сектора за политику одбране Министарства одбране Републике Србије и Сектора политика Савезног министарства одбране Немачке одржани су 12. јуна 2018. године у Берлину.

Делегације су предводили помоћник министра за политику одбране Милан Мојсиловић и начелник Сектора политика др Геза Андреас вон Гејр.

Размењена су мишљења о политичко-безбедносној ситуацији у региону Западног Балкана и актуелним безбедносним изазовима на глобалном плану.
Заједнички је оцењено да је сарадња у области одбране интензивна и садржајна, уз опредељење за даљим унапређењем.

Разговори су били прилика да се покрену нове иницијативе које су у обостраном интересу и које могу дати суштински допринос за унапређење сарадње.
Наглашен је значај сусрета на министарском нивоу, као најбољи начин потврде квалитета односа развијаног у претходном периоду између две војске.

На основу позитивних искустава из актуелног ангажмана, исказана је намера да се на дужи период, у складу са мандатом мисије ЕУ, настави заједничко учешће у мисији ЕУ у Малију, као и евентуални заједнички ангажман у некој од других ЕУ и УН мисија.

Наглашена је потреба суштинског унапређења војноекономске сарадње и стварање видљивијих резултата, чему ће допринети и набавка хеликоптера компаније „Airbus Helicopters“ за Војску Србије.