Министарство одбране Републике Србије
 
11.06.2018.

Четврто заседање Заједничког српско-анголског комитета




Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју предводи државни секретар Александар Живковић, копредседник српског дела Заједничког комитета српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране, борави у званичној посети Министарству националне одбране Републике Анголе од 11. до 13. јуна 2018. године.

Државни секретар Живковић састао се данас са министром националне одбране Републике Анголе, генералом Салвианом Жесушом Секеира Киандом и државним секретаром за материјалне ресурсе и инфраструктуру, генерал-потпуковником Алфонсом Карлошом Нетом. Том приликом упознао је саговорнике са спољнополитичким циљевима Србије, политиком одбране и војне неутралности.

На четвртом заседању Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране државни секретар Живковић је истакао да Србија цени принципијелну подршку Анголе у одбрани принципа међународног права и изразио захвалност за чврст став и подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије, поручивши да је Ангола стратешки партнер Србије у централној и јужној Африци.

Током пленарног заседања и састанака мешовитих поткомитета за војно-војну, војноекономску, војномедицинску и војнообразовну сарадњу, дефинисани су конкретни предлози и активности које обе стране треба да предузму у циљу даљег унапређења сарадње у области одбране.

Планирано је да се до краја боравка у Анголи државни секретар Александар Живковић састане са начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Анголе, генералом армије Антониом Ежидиом де Соуза Сантушем, као и потписивање Записника са заседања.
 

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА