Министарство одбране Републике Србије
 
10.06.2018.

Председник Вучић у Војној гимназији: Догодине Војска Србије најјача у региону



Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић посетио је данас у пратњи министра одбране Александра Вулина интернат Војне гимназије где је у току прва фаза реконструкције смештајних капацитета за коју је издвојено више од 32 милиона динара. Председник Вучић сагледао је динамику и квалитет радова и дао смернице које се односе на даље кораке ка унапређењу квалитета образовања и услова живота ученика Војне гимназије и Средње стручне војне школе.

– Пре краја ове године грађани Србије моћи ће да виде велике промене у Војсци Србије пре свега што се тиче технике, оруђа, оружја.  Многе ствари о којима смо причали коначно ће бити у нашем поседу и грађани ће моћи да виде колико је наша војска снажнија и јача него што је била раније –  поручуо је врховни командант.

Говорећи о динамици развоја Војске Србије председник Вучић је рекао да су неки важни и значајни кораци већ предузети и да треба урадити још много тога.

–  О том питању можемо говорити на три нивоа  и ономе шта ми треба да још урадимо. Прво, ми данас улажемо много више. Наш војни буџет није свега 650 милиона, као што пише, зато што ми из других извора издвојимо још 350 милиона, тако да рачунајте да нам је војни буџет око милијарду, чак и више. То, за земљу наше величине и број становника, није мало. Можда је мало у односу на Израел, који издваја 20 пута више, али није мало у односу на друге земље. Нисам случајно рекао, а почетком следеће године ћете моћи да видите, од земаља сличних људских и материјалних потенцијала и територије у региону да не постоје снажније армије од наше. Али имамо и неколико проблема. Први проблем је људски потенцијал. Морамо да имамо много више деце која ће да долазе у Војну гимназију и Војну академију, много више војника. Најмање проблема имамо на југу Србије, а највише проблема на северу - у Војводини и Београду, и то због примања која нису велика, а због тога ћемо примања да повећавамо. Али то је нешто што смо очекивали и побољшањем животног стандарда војника и полицајаца тај проблем ћемо решити. Друго, имамо проблем што је наша техника прилично застарела, није обновљена деценијама, што и даље робујемо старим системима, тешко прихватамо ново наоружање због компликованих процедура у које не бисте поверовали и када те процедуре будемо дебирократизовали и када будемо спремни да прихватимо ново оружје и оруђе, уверен сам да ћемо имати много више успеха.  И под три, ми у нашем друштву морамо да променимо однос према војницима и полицајцима јер без њих не бисмо имали ни мир и стабилност – рекао је председник и додао да очекује да убудуће види што већи број војника у униформама на улици јер ће на тај начин грађанима послати поруку о томе да су сигурнији и показати озбиљност и част своје професије. А за такав однос, додао је, биће размотрени и одговарајући бонуси.

Вучић је подсетио да се у протекле три године за потребе Војске троши далеко већи новац од оног који је предвиђен буџетом, а на такав начин да се не угрожава функционисање државе. Та средства која долазе из буџетске резерве и суфицита троше се, пре свега, на модернизацију Војске Србије.

–  До јуче, нисмо имали нити једну исправну летелицу, мислим притом на ловачке авионе. Почетком следеће године имаћемо 14 најмодернијих Mиг-ова  четврте генерације. Нових шест хеликоптера стиже из Ербаса, купили смо два Ми-17 од Руса, а купујемо их још и борбених и транспортних. Дакле имаћемо озбиљне хеликоптерске и озбиљне ловачке јединице, а имаћемо и 10 исправних "орлова" за бомбардерске задатке. Има и изненађења о којима нећу још да говорим – нагласио је Вучић.

Обнављање војних ресурса, према речима председника Републике, јесте процес који ће трајати 10 година, после чега ће наша војска бити респектабилна војна сила. Она ни сада није слаба, али је потребно да буде јача, закључио је Вучић.

Председник Републике констатовао је да у интернат Војне гимназије, који је у функцији од 1970. године, до сада није значајније улагано и да ће, врло брзо, деца која у њему живе осетити значајна побољшања.

– Дакле, 48 година ништа нисмо радили, нити мењали. То је велика грешка нас као народа и као државе што готово ништа не обнављамо и што мислимо да када једном нешто урадимо нова улагања нису потребна. Видели сте данас прву фазу радова и како изгледа смештај за 80 ученика Војне гимназије. Све је на веома високом нивоу, а на шта сам посебно поносан, највећи део тога су урадили припадници војске у Шапцу. Заправо, све сем сијалица и стакла је израђено у оквиру Војске – рекао је председник Вучић и додао да је ту била једна од најлепших спортских сала у које је, као дете, долазио „неуспешно покушавајући да постане кошаркаш“.

– И ништа се није променило од тог  периода.  У сваком случају, дошло је неко друго време, неко боље време. Видео сам овде неке младе, одговорне и озбиљне људе који рачунају на своју будућност.  – изјавио је Вучић и додао да ће након прве фазе радова, за коју је издвојено 32 милиона динара, уследити друга и трећа после које ће сви ученици Војне гимназије имати изузетно добре услове за живот и рад.

Он је позвао младиће и девојке, који желе да постану професионални припадници Војске, да дођу у Војну гимназију и Војну академију јер ће им бити омогућени најбољи услови школовања, а држава ће настојати да им кроз повећање плата и решавање стамбених питања адекватно реши стамбене потребе.

Вучић је охрабрио све старешине да наставе да се боре за децу која уче у војним школама, и граде њихово знање, још снажније и енергичније, јер баш како пише овде, на улазу у Војну гимназију „ Знање је наше оружје ".  У том случају, како је рекао, нећемо имати разлога да бринемо за нашу будућност.

Врховни командант искористо је прилику и да се сретне са ученицима Војне гимназије и Средње стручне војне школе од којих је, из прве руке сазнао о условима у којима се школују и живе. Он је изразио задовољство што та деца долазе из свих крајева наше земље, па и са Косова и Метохије.

– Ја вам свима желим да будете истрајни и вредни, да учите марљиво јер  је знање једино што вам нико не може одузети. Овде се научитe нечему чега нема у другим школама. И то сви могу да подцењују, али ви то треба да знате сами за себе. То што сте научени одговорности, озбиљности и дисциплини, која вам понекад смета, биће вам велика предност у животу.  Дакле, имате велику предност у односу на друге којима се чини да им живот изгледа лакше него вама.  И зато тражим да будете упорни, истрајни и да се борите за себе, да се ваши родитељи, породице, браћа и сестре, поносе вама, да увек будете уз своју земљу и то не само кад је лако, него и када је тешко, да не припадате генерацији која само кука, жали се и плаче на све око себе, већ генерацији која ће да мења ствари, које ће да се радује, која ће да поштује, своју земљу и да је воли више од свега – рекао је председник Републике Србије ученицима Војне гимназије и Средње стручне војне школе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.06.2018
mp4 (368,6 MB)
Председник Вучић о улагањима у Војску Србије
10.06.2018
mp4 (337,38 MB)
Председник Вучић о обнови Интерната Војне гимназије
10.06.2018
mp4 (227,27 MB)
Обилазак реновираног дела Интерната Војне гимназије