Министарство одбране Републике Србије
 
08.06.2018.

Дан високих званица на вежби "Cyber Tesla 2018"





Данас је у Горњем Милановцу одржан Дан високих званица у оквиру мултинационалне командно-штабне вежбе „Cyber Tesla“, која је од 4. до 8. јуна ове године реализована истовремено на две локације, у Центру за обуку везе и информатике Команде за обуку, у Горњем Милановцу и у граду Колумбусу државе Охајо (САД).

На вежби су учествовали припадници Министарства обране и Војске Србије, припадници ОС САД – Националне Гарде Охаја и представници приватног и јавног сектора наше земље који обављају послове у области информационе безбедности.

Вежба „Cyber Tesla“ је део Програма државног партнерства Републике Србије и савезне државе Охајо у области заштите сајбер простора. Општи циљ вежбе је изградња војних капацитета система одбране за одбрану од високотехнолошких напада и унапређење сарадње са релевантним државним и међународним институцијама у циљу заштите информационог простора Републике Србије.

Учесници вежбе налазе се на две географске локације које су међусобно повезане путем интернета, а своје задатке извршавају на наменски успостављеној затвореној информационо-комуникационој инфраструктури. На овај начин је омогућено да вежбајућа јединица - тим за одговор на безбедносне инциденте, буде мултинационалног састава и синхронизовано делује у сајбер простору независно од географске локације. Задатак тима је уочавање, одбрана и опоравак од сајбер дејстава, употребом јавно доступних софтверских алата - програма и обученог људства.

Вежба  „Cyber Tesla“ је први пут изведена 2016. године и од тада се изводи једанпут годишње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА