Министарство одбране Републике Србије
 
08.06.2018.

Министар Вулин: Стварање Велике Албаније је опасност за мир и стабилност на читавом простору Балкана




 
- Када оно што зову државом Косово укине границу и царину са Албaнијом, онда то јесте корак ка стварању велике Албаније – изјавио је министар одбране Александар Вулин отварајући конференцију „Слобода и безбедност у реалном и сајбер простору“ у београдском Дому Војске.
 
Према његовим речима, читав свет, пред овом не лажном, већ правом, истинитом информацијом о стварању велике Албаније, равнодушно ћути.
 
- Да ли би ћутао да се то дешава негде другде? Да ли би ћутао да се то дешава на неком другом крају света, да ли би ћутао да се то дешава негде ближе центрима Европске уније или  неке друге велике и важне међународне организације? Или се ћути само зато што се најгласније чује само српски глас? Да ли је српска слобода ограничена туђим интересима? Да ли Србија има право на своје интересе? Ја бих рекао да има – нагласио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, стварање Велике Албаније је опасност за мир и стабилност на читавом простору Балкана али не само на том простору, јер све оно што се деси овде између нас, преломи се на крају и на много веће и на много моћније.
 
- Позивам Европу да не понови грешку коју је чинила током трагичног грађанског рата на простору Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, када је била убеђена да ће зло исламског тероризма бити нахрањено само једним народом – српским и да ће само на српским народом то страшно зло испољавати свој ужас и своју агресију и да ће бити нахрањено тим малим народом. Ни једно зло не може да се нахрани само једним народом и ни једно зло не може да се нахрани само једном земљом. Зато позивам Европу да сада, док гледа стварање велике Албаније, док још може, да  заустави да то учини пре него што овај, нама драги простор, парче земље и воде, које зовемо својом, не постане трајно угрожено силом коју нико није звао ни тражио – поручио је министар Вулин.
 
Он је учесницима конференције поручио да данас није само реч о лажним вестима, већ и лажним истинама које, изговорене само од једног народа и његове потребе да буде већи на рачун неког другог, може трајно да угрози мир и стабилност на просторима на којима живимо.
 
 
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.06.2018
mp4 (251,81 MB)
Изјава