Министарство одбране Републике Србије
 
03.06.2018.

Дружење победника акције „Писмо војнику-ратнику“ на Тари



Аутори  најбољих радова на литерарном конкурсу „Писмо војнику-ратнику” овај пријатни јунски викенд провели су на Тари. Двадесет основаца и средњошколаца из целе Србије, које уз таленат за писање повезују и иснпирација коју су пронашли у припадницима наше војске, али и у нашим прецима ратницима, наградно путовање на тој планинској лепотици провели су у разговору, дружењу и шетњама.

Домаћини на овом путовању, припадници Управе за људске ресурсе Генералштаба Војске Србије, потрудили су се и да, током овог путовања, млади љубитељи писане речи и њихови наставници, сазнају нешто више о Министарсву одбране и Војсци Србије.

Уз пројекције филмова који осликавају живот и рад припадника наше војске, потпуковник Јевта Вуловић окупљеним школарцима представио је место и улогу Војске Србије у друштву, њене задатке и мисије, а заставник Горан Јокановић говорио је ученицима о настанку и значају верске службе у нашој Војсци.

Иако долазе из различитих крајева Србије, талентовани школарци, врло брзо су се упознали и спријатељили. За свој састав викендом на Тари награђена је Кристина Радовић, ученица четвртог разреда Гимназије „Вук Караџић“ у Трстенику, која није могла да сакрије задовољство што је међу добитницима награде, али и што је део овог пројекта.

- Драго ми је што још од самог почетка влада веома добра атмосфера, а свидело ми се и то што сам из прве руке могла да сазнам све оно што ме је занимало о војсци – нагласила је матуранткиња Кристина.

Да је атмосфера на путовању веома позитивна сложио се и Урош Младеновић из Ниша, ученик осмог разреда Основне школе „Бранко Миљковић“.

- Срећан сам, пре свега, што сам успео да освојим овакву награду, а нарочито због тога што ми је то прва награда током досадашњег школовања. Раније и нисам имао баш мотивацију за писање, али чим сам видео наслов задатака, он ме је инспирисао и одмах сам питао наставницу како да учествујем на том конкурсу. Драго ми је што смо овде са припадницима Војске, јер су оставлили јако фин утисак на мене и све ми се ово јако свидело – истакао је Урош.

О својим позитивним утисцима говорио је Стефан Јовић из Техничке школе у Косјерићу, истичући да му посебно задовољство чини то што је својим радом допринео обележавању великог јубиеја стогодишњице од завршетка Првог светског рата.

- Свиђа ми се Тара и друштво на Тари и веома ми је драго што сам упознао нове људе – закључио је Стефан.

Ученица Основне школе „Милунка Савић“ из Витановца код КраљеваТамара Ивановић нагласила је да јој је драго што је међу толико деце која су се пријавила на конкурс баш она успела да буде међу награђенима.

- Драго ми је што је моја наставница препознала таленат у мени. Имала сам велику мотивацију за писање, јер сам у рату изгубила блиског рођака – искрена је Тамара.

Уз награђене, на Тари је борвило и двоје наставника, који су, такође, истакли да деле позитивне импресије које ученици нису изоставили да нагласе.

- Част ми је да будем овде са награђеном децом и надам се да ће овакве манифестације наставити да се одржавају и у годинама пред нама – истакла је Бојана Перуничић наставница географије из Основне школе „Браћа Барух“.

Маја Цветковић професорка српског језика и књижевности из Тринесте београдске гимназије за путовање каже да је изузено лепо и добро органозовано, а да су домаћини веома предусретљиви.

- Надам се да ће оваква сарадња да потраје још дуги низ година. Деца су сјајна, и сматрам да оваквих манифестација и књижевних конкурса требало да буде што више, као и сарадње Војске и школа – нагласила је професорка Цветковић.

Победници литерарног конкурса, током овог викенда, боравили су и на Златибору, проводећи слободно време са наставницима и припадницима Војске Србије у шетњама, четинарској шуми и свежем планинском ваздуху.

Литерарни конкурс „Писмо војнику – ратнику“ организован је у сусрет значајном јубилеју - 100 година од завршетка Првог светског рата, који ће се низом манифестација обележити ове јесени. Циљ акције „Писмо војнику-ратнику” био је да се млади људи подстакну да кроз литерарне радове изразе осећања према Војсци Србије данас, као и да искажу пијетет према својим прецима, учесницима Првог светског рата.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА